Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Spot sa už predáva, zatiaľ čo robot Atlas trénuje gymnastiku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po rokoch vývoja spoločnosť Boston Dynamics konečne oficiálne uvádza na trh svojho štvornohého robota s názvom Spot. Okrem prvého komerčného produktu pritom vývojári predviedli pohľad na rozrastajúce sa množstvo pohybových zručností humanoidného robota Atlas.

Spoločnosť Boston Dynamics vytvorila ku komerčnému uvedeniu štvornohého robota Spot pôsobivú reklamu, ktorá zdôrazňuje všetky špecifikácie robota podobajúceho sa na veľkého psa. Spot dokáže bežať rýchlosťou až 4,8 km / h a to po dobu 90 minút na jedno nabitie vymeniteľnej nabíjateľnej batérie. Dokáže uniesť náklad s hmotnosťou až 14 kilogramov, zvláda pracovať v teplotách od -20 ° C do 45 ° C a je vyrobený tak, aby odolal prašnému a vlhkému prostrediu.

Štvornohý robot Spot.

A na aké komerčné aplikácie sa dá štvornohý robot použiť? Spoločnosť Boston Dynamics už nejaký čas spolupracuje so spoločnosťami, ktoré sa zaoberajú vývojom v priemysle, aby preskúmala možné priemyselné aplikácie, no praktické použitia sa stále zdajú byť relatívne nejasné. Podľa Boston Dynamics sa robot Spot testuje pre monitorovanie stavieb, diaľkovú kontrolu v plynových, ropných a energetických zariadeniach a tiež v oblasti verejnej bezpečnosti. Niektoré policajné oddelenia údajne skúmajú, či by sa Spot nedal prispôsobiť na účely likvidácie bômb.

Hoci je teraz všetko ešte v štádiu experimentovania, už teraz sa dá štvornohý robot objednať kontaktovaním špecializovaného obchodného oddelenia výrobcu. Verejne nie je dostupná žiadna informácia o cene, takže je predpoklad, že to nebude vôbec lacná záležitosť.

Štvornohý robot Spot.

V súvislosti s oznámením o predaji štvornohého robota Spot odhalila spoločnosť Boston Dynamics aj ďalšie zo svojich pôsobivých videí s humanoidným robotom Atlas. Jeho pohybové schopnosti sa počas rokov vývoja zlepšovali a tak sa Atlas z robotického bežca stal akrobat a svižný parkourista.

V najnovšom videu humanoidný robot Atlas vykonáva zložité gymnastické cviky, ktoré preukazujú jeho vysokú obratnosť a rovnováhu. Dynamika, flexibilita a rýchlosť robota sa odzrkadľuje v bezchybne vykonaných plynulých pohyboch. Atlas je stále v štádiu vývoja a ide v podstate o výskumného robota, ktorý aspoň v blízkej budúcnosti nebude komerčne dostupný. Napriek tomu dokazuje, ako za tak krátku dobu posunula spoločnosť Boston Dynamics v oblasti robotiky. Veď jej roboti sa neisto snažili učiť chodiť len pred niekoľkými rokmi.

Humanoidný robot Atlas.