Čínska ekonomika ochladzuje, spomalenie sa tento rok nezastaví

TA3 TASR
25.9.2019 10:07

Rast čínskej ekonomiky bude pokračovať v ochladzovaní aj na budúci rok z dôvodu spomalenia exportu a obchodnej vojny s USA, varovala Ázijská rozvojová banka a znížila prognózy vývoja čínskeho hrubého domáceho produktu.

ADB aktuálne počíta v tomto roku s expanziou čínskej ekonomiky o 6,2 %, ktorá sa v roku 2020 spomalí na 6 %. "Hlavným motorom rastu bude domáca spotreba, pričom hlavným rizikom je intenzifikácia obchodného konfliktu s USA," uviedol šéf ADB Yasuyuki Sawada pri príležitosti prezentácie aktualizovaných prognóz pre ázijské rozvíjajúce sa ekonomiky.

Podľa ADB je pravdepodobné, že Peking prijme v najbližších rokoch ďalšie menové a fiškálne stimuly na podporu ekonomiky.

ADB očakáva, že ekonomiky 45 krajín rozvíjajúcej sa Ázie tento rok vzrastú o 5,4 % a v roku 2020 o 5,5 %. Nové predpovede odrážajú zhoršené vyhliadky medzinárodného obchodu. Dôvodom je eskalácia obchodnej vojny medzi USA a Čínou, rovnako ako spomaľovanie rastu v rozvinutých ekonomikách, rovnako ako vo veľkých ekonomikách rozvíjajúcej sa Ázie, ako sú Čína, India, Južná Kórea a Thajsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok