Kam prišli USA, tam sa šíril terorizmus, vyhlásil iránsky prezident

TA3 TASR
25.9.2019 07:13

Iránsky prezident Hasan Rúhání v rozhovore pre televíziu Fox News obvinil Spojené štáty z toho, že podporujú terorizmus v regióne Blízkeho východu. Rúhání sa takto vyjadril v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN.

Kam prišli USA, tam sa šíril terorizmus, vyhlásil iránsky prezident
SITA/AP

"Amerika je, nanešťastie, podporovateľom terorizmu v našom regióne. A kdekoľvek prišli Američania, následne sa tam rozšíril terorizmus," povedal prostredníctvom tlmočníka Rúhání. Rúhání obvinil USA konkrétne z leteckých útokov v Sýrii, ku ktorým dochádza bez povolenia tamojšej vlády. Irán je dôležitým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada obvineného z vojnových zločinov. Vojenská misia Spojených štátov v Sýrii sa primárne zameriava na podporu Kurdmi vedených síl usilujúcich sa o porážku extrémistickej organizácie Islamský štát.

Trump Iránu pohrozil opätovným sprísnením sankcií a Irán obvinil z nedávnych útokov na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Irán tieto obvinenia odmieta.

Rúhání má na pôde OSN vystúpiť v stredu. Popri prebiehajúcom Valnom zhromaždení OSN sa jeho schôdzku s prezidentom USA snažia zorganizovať francúzsky prezident Emmanuel Macron a ďalší európski lídri. Šéf Bieleho domu sa vyjadril, že nijaké stretnutie nie je v pláne; túto možnosť však nevylúčil. Iránsky prezident zase uviedol, že Spojené štáty musia na vzájomné rokovania najprv vytvoriť potrebné podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok