Rozhodne sa o osude reformy nemocníc, Kalavská ju dá na vládu

TA3 TASR
24.9.2019 16:38

Ministerstvo zdravotníctva predloží na stredajšie rokovanie vlády zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, tzv. stratifikáciu. Jeho odobrenie by prinieslo jednu z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva za posledné roky. Zákon však predloží bez časti o následnej zdravotnej starostlivosti.

Hľadá podporu

Kalavská sa v ostatných dňoch snažila nájsť podporu pre stratifikáciu naprieč celým politickým spektrom. Za materiál by po menších úpravách zahlasovali opozičné SaS, OĽANO či Sme rodina, ale aj koaličný Most-Híd. "Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská spolu so svojím tímom rokovala so zástupcami všetkých parlamentných politických subjektov s cieľom nájsť podporu reforme. Rokovania boli korektné, konštruktívne a z veľkej časti odborné. Ministerstvo zdravotníctva si váži prístup zástupcov politických subjektov, ktoré sa rokovaní zúčastnili a je pripravené materiál posunúť do ďalšieho legislatívneho procesu," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Premiér Peter Pellegrini v tejto súvislosti povedal, že sa ešte chystá o stratifikácii hovoriť s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom. "Robíme všetko preto, aby sme našli nejaký spôsob, ako pokračovať ďalej v tejto dobrej zmene pre slovenské zdravotníctvo. Budeme s pánom predsedom o tom ešte hovoriť, pretože máme čas do piatka, aby sa ešte dostala na nasledujúci parlament. Využijeme tieto dni, pretože vláda môže rozhodnúť aj v piatok. Ideme hľadať možnosti, ako to urobiť najlepšie, ako sa dá," konštatoval premiér.

Cieľom je zvýšiť kvalitu

Ako sa uvádza v predkladanom návrhu, cieľom stratifikácie je primárne zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov majú byť tiež podporené vytvorením lokálnych, regionálnych, národných nemocníc a špecializovaných a kompetenčných centier so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov ako kvalitatívnym indikátorom poskytovanej starostlivosti.

Projekt stratifikácie predstavuje podľa návrhu novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom je zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Koncepcia vychádza z prístupu Hodnota za peniaze a jej cieľom je vykonať v ústavnej zdravotnej starostlivosti všetky potrebné zmeny nevyhnutné na to, aby finančné prostriedky z verejného zdravotného poistenia, vynakladané na ústavnú zdravotnú starostlivosť, prinášali pacientovi vyššiu hodnotu v podobe kvalitnejšej a dostupnejšej ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Premiér Peter Pellegrini má o reforme hovoriť s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom: "Robíme všetko preto, aby sme našli nejaký spôsob, ako pokračovať ďalej v tejto dobrej zmene pre slovenské zdravotníctvo. Budeme s pánom predsedom o tom ešte hovoriť, pretože máme čas do piatka, aby sa ešte dostala na nasledujúci parlament," konštatoval premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok