Krach najstaršej cestovky zasiahol aj Slovákov na dovolenkách

TA3 TASR
24.9.2019 16:09

Medzi klientmi britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook, respektíve jej dcérskymi spoločnosťami, sú aj slovenskí občania v Turecku, Mexiku a na Cypre. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí.

Krach najstaršej cestovky zasiahol aj Slovákov na dovolenkách
SITA/AP

Situáciu monitorujú

Rezort odporúča občanom sledovať webovské sídla ich cestovných kancelárií, kontaktovať delegátov CK a v prípade potreby konzulárnej pomoci priamo najbližší slovenský zastupiteľský úrad. „V súčasnosti sa v takejto situácii nachádzajú naši občania na Cypre, kde už osem vycestovalo do SR a 12 zostalo v hotelovom zariadení. Ďalšia skupina je v Turecku (20) a menšia skupina je v Mexiku (5),“ spresnil riaditeľ tlačového odboru ministerstva Juraj Tomaga.

Situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s krachom uvedenej cestovnej kancelárie, MZVaEZ monitoruje. Je v kontakte s úradmi v zahraničí, aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Podľa prezidenta SACKA Romana Berkesa pôsobí v SR 20 cestovných agentúr, ktoré sú priamymi zástupcami s riadnym agentským číslom a oprávnením uzatvárať zmluvy v mene organizátora zájazdu. Prostredníctvom agentúr je v zahraničí približne 80 klientov.

„Klienti však mali možnosť nakúpiť zájazdy cez cestovné agentúry bez prístupu do rezervačného systému, ktoré uzatvárali zmluvy priamo cez organizátora a aj priamo na webových stránkach rakúskych alebo nemeckých sekcií Thomas Cook. Čiže určiť presný počet dotknutých klientov nie je možné,“ konštatuje Berkes.

MZV: „V súčasnosti sa v takejto situácii nachádzajú naši občania na Cypre, kde už osem vycestovalo do SR a 12 zostalo v hotelovom zariadení. Ďalšia skupina je v Turecku (20) a menšia skupina je v Mexiku (5).“

Zrušili státisíce rezervácií

Prísun obrovského počtu klientov do dovolenkových destinácií bude podľa odborníkov prevádzkovateľom hotelov chýbať a budú sa s tým musieť vyrovnať. „Dá sa očakávať, že niektorí pristúpia aj k zníženiu cien, aby sa pokúsili naplniť prázdne kapacity. Celkový ďalší vývoj budú samozrejme sledovať ostatní tour operátori a podľa toho reagovať. Na druhej strane sa dá očakávať, že následkom udalostí budú mať niektoré hotely existenčné problémy. Do začiatku budúcej letnej sezóny by mala byť situácia stabilizovaná a pod kontrolou,“ konštatoval prezident SACKA.

Britská CK Thomas Cook, ktorá bola zrejme najstaršou na svete, v dôsledku úpadku zrušila státisíce rezervácií dovoleniek po tom, ako sa jej nepodarilo zabezpečiť financie na svoju záchranu. Po krachu uviazlo v dovolenkových destináciách zhruba 600.000 turistov. Úpadok firmy v pondelok 23. septembra oznámil britský úrad pre civilné letectvo, informovala agentúra AP. Podľa neho v zahraničí v súčasnosti dovolenkuje 150.000 Britov, ktorým bude treba vyplatiť odškodné.

Zrušené budú tiež všetky lety jej štyroch aerolínií, o prácu príde 21.000 zamestnancov v 16 krajinách sveta vrátane 9000 v Británii. Na stránkach neckermanntravel.sk a neckermannreisen.sk je verejný oznam, že rokovania o zvýšení kapitálu Thomas Cook Group neviedli k pozitívnemu výsledku. Vyplýva z toho, že Thomas Cook Austria AG pozastavil predaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok