Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vreckový maják Hero privolá bezplatne pomoc cez satelity

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dobrodruhovia v odľahlej prírode by mali so sebou nosiť takzvané núdzové záchranné majáky, no tieto zariadenia môžu byť veľké a často vyžadujú aj platenie poplatkov. Nový záchranný maják Hero je však veľký iba asi ako mlynček na korenie a jeho používanie je bezplatné.

Osobný záchranný maják Hero, ktorý vytvorili vývojári zo spoločnosti Infinite Media Dynamics, sa dá údajne využiť kdekoľvek na svete, kde nie je prístup k mobilným alebo telefónnym službám. V prípade, že sa používateľ stratí, zraní alebo má iné problémy, manuálne aktivuje zariadenie Hero jednoduchým otočením prepínača.

To spôsobí, že sa vyšle núdzový signál, ktorý zachytáva celosvetová špecializovaná pátracia a záchranná satelitná sieť prevádzkovaná spoločnosťou Cospas Sarsat. Keďže je táto satelitná sieť financovaná vládami rôznych krajín, za jej použitie sa neplatí žiadny poplatok. Po prijatí signálu sa poloha používateľa a osobné informácie automaticky prenesú do záchranného koordinačného strediska. Dispečeri potom nakontaktujú pátraciu a záchrannú službu, ktorá sa nachádza najbližšie k súradniciam používateľa. Navyše kontaktujú členov rodiny alebo priateľov z vopred určeného zoznamu núdzových kontaktov.

Vreckový núdzový záchranný maják Hero.

Zo satelitnej siete sa zašle potvrdzovací signál späť do majáka Hero, na ktorom sa rozsvieti modrá LED dióda, ktorá informuje používateľa, že pomoc je už na ceste. Používateľ môže blížiacich sa záchranárov navigovať k miestu pomocou rádiového signálu, zabudovaného 500 lúmenového bieleho svetla a bzučiaka. Zariadenie sa tiež dá nastaviť tak, aby sa automaticky vyslal núdzový signál v prípadoch, že silno narazí, zostane dlhší čas nehybne alebo je ponorené do vody príliš dlho. Používateľ môže ešte počas 49 sekúnd zareagovať a zastaviť odoslanie signálu. Môže tiež použiť aplikáciu v smartfóne pre diaľkové spustenie majáka Hero do vzdialenosti 100 metrov.

Samotné zariadenie váži 65 gramov, je odolné voči nárazu, vodotesné do hĺbky 65 metrov a funguje v teplotnom rozsahu od -55 ° do 70 ° C. Batéria umožní vysielať signál až 24 hodín a vydrží až 10 rokov, ak sa nepoužíva.

Vreckový núdzový záchranný maják Hero je súčasťou prebiehajúcej start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za podporu vo výške 154 GBP (približne 175 EUR). Plánovaná maloobchodná cena je 229 GBP (asi 260 EUR). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v decembri tohto roku.

Vreckový núdzový záchranný maják Hero.