Matovič predstavil plán, ako obmedziť potraty aj bez ich zákazu

TA3 TASR
24.9.2019 13:09

OĽANO chce zaviesť tehotenský príspevok a pomôcť matkám pri utajenom pôrode. Majú to byť riešenia na zníženie umelých potratov. Strana o tom informovala na tlačovej konferencii.

OĽANO navrhuje pre ženy v krízovej situácii, ktoré si dieťa nemôžu dovoliť z ekonomických dôvodov, aby dostávali od 13. týždňa tehotenstva príspevok od štátu v hodnote 220 eur mesačne. "Žena, ktorá nemá z čoho žiť a zvažuje, či ísť na interrupciu alebo nie, potrebuje pomocnú ruku od štátu. Je to vlastne kompenzácia straty príjmu, keďže žena v tehotenstve už nemôže pracovať v takom nasadení ako predtým," povedal líder hnutia Igor Matovič.

Navrhuje tiež, aby sa priznal nárok na nemocenské od 21. týždňa tehotenstva pre ženy, ktoré požiadajú o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. "Umožníme tak matkám, ktoré chcú donosiť svoje dieťa a dať ho na adopciu, aby sa stiahli a neboli odsudzované," uviedol Matovič. Poslanec Marek Krajčí pripomína, že chcú rozšíriť aj elektronizáciu zoznamu detí vhodných na adopciu. Chcú tiež zaviesť systém, že bábätko, ktoré pôjde na adopciu, sa hneď po narodení dostane k adoptívnym rodičom. Zároveň sa však zachová šesťtýždňové právo matky, ak by chcela svoje dieťa naspäť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok