Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koaličné robotické konvoje ako budúcnosť vojenskej logistiky

Koaličné robotické konvoje ako budúcnosť vojenskej logistiky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ozbrojené sily USA a Veľkej Británie dokončili svoj prvý spoločný poľný test robotických konvojov navrhnutých pre zásobovanie počas vojenských misií. Počas testov boli demonštrované schopnosti poloautonómnych logistických konvojov pracovať spolu s autonómnymi pozemnými a leteckými zásobovacími systémami.

Jedným z problémov pozemných bojov je vytvorenie komplexnej logistiky zásobovania vojakov v prvej línii. Životne dôležité dodávky potravín, vody, munície, liekov a batérií sa tak v nebezpečnej zóne bojov často ručne prenášajú. Zásobovanie je tak nesmierne ťažké a ohrozený môže byť aj logistický personál, ktorý by sa dal využiť na dôležitejšie úlohy.

Z tohto dôvodu americké a britských ozbrojené sily, v spolupráci s inžiniermi z Laboratória vedy a techniky pre obranu, strávili posledné tri roky skúmaním rôznych autonómnych pozemných vozidiel a bezpilotných vzdušných systémov ako riešení pre logistické problémy. Úsilie vyvrcholilo nedávnymi testami, ktoré boli navrhnuté nielen pre lepšie pochopenie integrácie týchto autonómnych technológií, ale aj naučenie sa toho, ako rozvíjať nové taktiky a postupy koaličných ozbrojených síl.

Počas cvičení v Michigane sa robotický konvoj, ktorý pozostával z niekoľkých vozidiel z USA a Veľkej Británie, testoval v niekoľkých režimoch, vrátane poloautonómneho. V tomto režime konvoj sledoval vedúce vozidlo pomocou vlastných senzorov a série bodov na trase s využitím údajov dodávaných z vedúceho vozidla. Test okrem toho demonštroval plánovanie a prevádzku logistických misií, autonómne a poloautonómne vozidlá pre manipuláciu s nákladom a autonómne schopnosti zásobovania vojakov v poslednom úseku logistickej trasy.

Najnovšie bezpilotné pozemné vozidlo MIRA VIKING 6x6.