Nedokáže reagovať na hrozby, tvrdí Globsec o bezpečnostnom systéme SR

TA3 TASR
24.9.2019 10:55

Bezpečnostný systém SR nie je pripravený reagovať na vnútorné a vonkajšie bezpečnostné hrozby súčasnosti. Krízové situácie dokáže riešiť až potom, čo nastanú. Tvrdí to organizácia Globsec, ktorá vypracovala audit bezpečnostného systému SR v kontexte hybridných hrozieb.

Nedokáže reagovať na hrozby, tvrdí Globsec o bezpečnostnom systéme SR
SITA/Martin Havran (ilustračné foto)

Za hlavný nedostatok bezpečnostného systému označili autori auditu chýbajúci koordinačný prvok jednotlivých štruktúr. Navrhujú preto zriadiť funkciu podpredsedu vlády SR ako koordinátora riešenia otázok bezpečnosti ako celku. Odporúčajú tiež vypracovať dokument Koncepcia bezpečnostného systému SR pod hlavičkou predsedu vlády SR, ktorý má odrážať aktuálne zmeny v bezpečnostnom systéme na Slovensku a vo svete.

Audit vychádza z analýzy právnych predpisov SR, zaoberajúcich sa bezpečnostným systémom, ale aj z rozhovorov a dotazníkov, ktorých respondentmi boli zamestnanci vybraných okresných úradov, samosprávnych krajov a orgánov štátnej správy. Rozhovory a distribúcia dotazníkov sa uskutočnili vo februári až apríli 2019. Súčasťou štúdie sú aj odpovede 190 zamestnancov verejnej správy na dotazník, ktorý distribuoval Globsec v lete 2018. Dotazník bol zameraný na všeobecné povedomie zamestnancov verejnej správy o problematike hybridných hrozieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok