Vznikne nové PKO? Vidia ho v kameňolome pri Bratislave

TA3 TASR
24.9.2019 09:36

Z kameňolomu v bratislavskom Devíne by mohol byť nový park kultúry a oddychu. Tvrdí to Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý má kameňolom vo svojej správe. Vodohospodári majú pripravenú už aj štúdiu využitia územia a predstavia ju v stredu.

Vznikne nové PKO? Vidia ho v kameňolome pri Bratislave
TASR/Štefan Puškáš

Kameňolom Devín sa využíva na výrobu kameniva pre potreby podniku, ako aj na komerčné účely. "V rámci areálu sú miesta nachádzajúce sa bezprostredne pri vode, ktoré sú už vyťažené. Práve tie by mali byť novým miestom pre rozvoj kultúry a oddychu," informoval hovorca SVP Marián Bocák.

Cieľom pripravenej štúdie je podľa vodohospodárov dať možnosť rôznym organizáciám zapojiť sa do projektu obnovy územia, kde by mohol vzniknúť amfiteáter na spôsob rímskych stavieb, prístavná veža či downhill (špeciálna cyklodráha). Taktiež napríklad pláž lido, detská lúka, cyklopoint, parkovisko, bežecký chodník, pikniková a hracia lúka, vyhliadka, nábrežný chodník, multifunkčné ihrisko či miesto pre plážový volejbal. "V rámci projektu by sa vytvoril aj cyklochodník, ktorý by mohol ísť popri karloveskom ramene aj pomocou lávok, bližšie k ceste, aby to neviedlo cez Sihoť," podotkol Bocák.

SVP priznáva, že štúdia je len začiatok cesty, ktorá by si vyžadovala aj zmenu územného plánu. Podnik by preto uvítal, keby sa do zámeru zapojilo mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská vodárenská spoločnosť a ďalší. "Je tu priestor pre každého, komu záleží na hlavnom meste, aby prispel k vytvoreniu takéhoto kultúrno-spoločenského a športového zázemia pri Dunaji," poznamenal Bocák.

"O projekte SVP nemáme zatiaľ žiadne informácie. Aj na základe medializovaných informácií sme iniciovali stretnutie s SVP a mestskou časťou Devín, ktoré je plánované začiatkom októbra. Po zistení bližších informácií sa môžeme k projektu vyjadriť," povedal hovorca mesta Bratislavy Peter Bubla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok