Trump i Rúhaní sú v New Yorku, špekuluje sa o ich stretnutí

TA3 TASR
24.9.2019 08:08

Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že nevylučuje stretnutie s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním na tohtotýždňovom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, ale nemá "nič" naplánované.

Trump: Nepotrebujeme sprostredkovateľa

"Nikdy nič nevylučujem," povedal Trump novinárom. Dodal však, že "v túto chvíľu nemá nič naplánované". Stále sa vedú špekulácie, či sa uskutoční historické stretnutie medzi lídrami USA a Iránu, keďže obaja sú v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN. Šance na takéto stretnutie sa zmenšili po dramatickom útoku na dôležité saudskoarabské ropné zariadenia, ktorý Spojené štáty pripisujú Iránu. Ten však toto obvinenie popiera.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa snaží zorganizovať schôdzku oboch spomínaných lídrov, ale Trump na jeho snahu zareagoval slovami: "Nepotrebujeme sprostredkovateľa." Iránci "vedia, komu majú zavolať", dodal Trump.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo poďakoval Nemecku, Francúzsku a Británii po tom, ako tieto tri krajiny v pondelok zverejnili spoločné stanovisko, v ktorom sa zhodli, že útok na dôležité ropné zariadenia v Saudskej Arábii tento mesiac podnikol Irán.

Poďakoval im, že obvinili Irán

"Spojené štáty ďakujú našim blízkym priateľom, Spojenému kráľovstvu, Francúzsku a Británii, za ich jasné vyjadrenie, že za tento vojnový akt voči Saudskej Arábii a jeho dôsledok na región a svet nesie zodpovednosť výlučne Irán," napísal Pompeo na Twitteri. "Posilní to diplomaciu a vec mieru. Vyzývame každý národ, aby sa k tomuto odsúdeniu iránskych činov pripojil," dodal.

Spoločné vyhlásenie po stretnutí francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a britského premiéra Borisa Johnsona v New Yorku zverejnilo Francúzsko. Schôdzka sa konala popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Irán popiera obvinenia z účasti na útoku v Saudskej Arábii. K napadnutiu spomínaných ropných zariadení pomocou dronov sa prihlásili povstalci - húsíovia podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje v Jemene koalícia na čele so Saudskou Arábiou. Húsíovia 20. septembra navrhli, že zastavia útoky na Saudskú Arábiu ako súčasť mierovej iniciatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok