Miliónový nález. Žene visel nad sporákom obraz renesančného majstra

TA3 TASR
24.9.2019 07:46

Dielo Cimabua, talianskeho maliara z obdobia ranej renesancie a majstra tzv. florentskej školy, objavila staršia pani v kuchyni svojho domu v meste Compiegne pri Paríži.

Miliónový nález. Žene visel nad sporákom obraz renesančného majstra
SITA/AP (ilustračné foto)

Odborníci odhadujú, že obraz zachytávajúci Krista, ktorému sa vysmievajú, by mohol mať hodnotu štyri až šesť miliónov eur. Staršia pani ho mala vo svojom dome zavesený priamo nad varnou platničkou, na stene medzi kuchyňou a obývačkou. Dielo sa rozhodla dať oceniť miestnym odborníkom, pričom si myslela, že ide zrejme len o starú náboženskú ikonu.

Odborníci obraz skúmali pomocou infračerveného svetla a odhalili, že ide skutočne o Cimabuovo dielo. Vydražia ho 27. októbra v aukčnom dome v meste Senlis, ležiacom severne od Paríža. Obraz je súčasťou rozsiahlejšej Cimabuovej práce z roku 1280, v ktorej maliar zachytil osem výjavov zobrazujúcich Kristov život, utrpenie i ukrižovanie. Jedna z týchto scén - obraz Panny Márie s dieťaťom a dvoma anjelmi - visí v britskej Národnej galérii v Londýne a ďalší výjav - zachytávajúci bičovanie Krista - zase v múzeu Frick Collection v New Yorku.

Dielo v londýnskej galérii malo podobný osud ako najnovšie nájdený obraz. Stratené bolo taktiež celé storočia a objavil ho až jeden britský aristokrat, keď v anglickom grófstve Suffolk vypratával sídlo, ktoré mu zanechali predkovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok