Microsoft vykázal za 3 mesiace prvú stratu za 26 rokov

TASR
20.7.2012 10:32

Americký softvérový gigant Microsoft zaznamenal prvý raz za 26 rokov od svojho vstupu na burzu kvartálnu stratu. Dôvodom sú odpisy vo výške 6,2 miliardy USD (5,05 miliardy eur) z hodnoty internetovej reklamnej spoločnosti aQuantive, ktorú kúpil v roku 2007.

Microsoft vykázal za 3 mesiace prvú stratu za 26 rokov
SITA

Microsoft už pred dvoma týždňami varoval, že v uplynulom kvartáli zaknihoval odpisy z hodnoty aQuantive, za ktorú pôvodne zaplatil 6,3 miliardy USD. Bola to v tom čase najdrahšia akvizícia a Microsoft dúfal, že mu pomôže zvýšiť príjmy z internetovej reklamy a ohroziť vedúcu pozíciu prehliadača Google na reklamnom trhu. Ale divízia aQuantive aj naďalej produkovala stratu, ktorá sa od roku 2007 vyšplhala na 9 miliárd USD. V tejto sume pritom nie sú zahrnuté náklady na kúpu reklamnej spoločnosti.

Z hospodárskych výsledkov Microsoftu vyplýva, že za tri mesiace do konca júna 2012 vykázal stratu 492 miliónov USD, čo predstavuje 6 centov na akciu. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka mal softvérový gigant zisk 5,9 miliardy USD alebo 69 centov na akciu. Po vylúčení jednorazových položiek a nákladov na vývoj a uvedenie nového operačného systému Windows 8 na trh, však Microsoft v uplynulom kvartáli dosiahol zisk 73 centov na akciu.

Tržby spoločnosti od začiatku apríla do konca júna vzrástli medziročne o 4 % na 18,06 USD a prevádzkový zisk dosiahol 6,93 miliardy USD. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Témy: Google Microsoft
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok