Nagy chce zachrániť komárňanskú univerzitu v parlamente

TASR
20.7.2012 10:27

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Nagy (Most-Híd) sa domnieva, že ak sa ešte má zvrátiť "osud" komárňanskej Univerzity J. Selyeho a univerzita nemá prísť o svoj titul, môže sa tak stať pri diskusii o návrhu zákona v parlamente.

Nagy chce zachrániť komárňanskú univerzitu v parlamente
SITA

Ešte predtým však chce hovoriť s členmi vlády, ktorí budú návrh Akreditačnej komisie ministerstva školstva schvaľovať.

"Tak, ako som hovoril aj s pánom ministrom školstva, chcel by som sa stretnúť s ostatnými členmi vlády, ktorým by som rád tlmočil svoje pripomienky," odpovedal Nagy na otázku TASR, či vidí šancu, aby návrh na odobratie titulu komárňanskej univerzite neprešiel. Predpokladá však, že o návrhu sa napokon rozhodne v parlamente. "Tu by som skôr očakával, že v prvom, druhom, prípadne treťom čítaní sa dosiahne pokrok," povedal Nagy. "Bude tu väčší priestor pre diskusiu, pre vecné argumenty." Preto je pripravený poskytnúť svoje poznatky poslancom, pokiaľ o to prejavia záujem.

TASR v tejto súvislosti oslovila dvoch poslancov, ktorí sú zároveň členmi výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, s otázkou či budú ochotní vypočuť si splnomocnencove pripomienky a prípadne sa pri svojom rozhodnutí budú viesť aj jeho argumentáciou.

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) odpovedal, že si rád vypočuje ešte raz stanoviská k návrhu. "Než sa rozhodnem, určite budem načúvať aj argumentom splnomocnenca vlády, aj argumentom Akreditačnej komisie."

Oľga Nachtmannová (Smer-SD) má vo veci jasno už teraz. "Plne sa prikláňam k prezentovaným záverom ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Univerzita J. Selyeho nereagovala na pripomienky Akreditačnej komisie. Predmetná univerzita mala rok na nápravu nedostatkov a nekonala. Nespĺňa teda zákonné podmienky, aby mohla byť zaradená medzi univerzity," povedala pre TASR Nachtmannová s tým, že pravidlá musia platiť pre všetkých rovnako.

Okrem univerzity v Komárne by od septembra mali prísť na návrh Akreditačnej komisie o svoje doterajšie tituly aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Akadémia Policajného zboru v Bratislave a tiež Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Preradené školy budú mať šancu zaradiť sa znova medzi univerzity pri komplexnej akreditácii v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok