Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Procesor Huawei Kirin 990 posúva hranice výkonu budúcich smartfónov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Berlínska IFA 2019 privítala ako jedného z hlavných rečníkov aj prezidenta koncernu Huawei, Richarda Yu. Spoločnosť si zrejme nechcela nechať ujsť príležitosť pripomenúť novinárom, kto je lídrom v telekomunikačnej oblasti, aj napriek istým americkým obmedzeniam pre používanie Androidu v nových smartfónoch.

Na tlačovej konferencii sa teda jej šéf venoval predovšetkým novému procesoru Kirin 990 5G. Ten posúva hranice výkonu budúcich smartfónov takmer vo všetkých smeroch, vrátane umelej inteligencie. Na druhej strane je s ním spojený aj efektívnejší systém riadenia spotreby energie z batérie.

Kirin 990 je prvým čipsetom s integrovaným dvojjadrovým neurálnym procesorom, ktorý je postavený na architektúre Da Vinci. Tá obsahuje veľké i malé jadrá. Kým veľké jadrá sa vyznačujú vysokým výkonom a energetickou účinnosťou v náročných výpočtových scenároch, malá štruktúra jadra je určená na riešenie nenáročných aplikácií so značnou energetickou účinnosťou. Jednoducho úlohy sú prideľované jednotlivým jadrám podľa náročnosti.

Čipovú sadu ďalej tvorí aj 16 jadrový grafický procesor Mali-G76 s inteligentnou vyrovnávacou pamäťou. Hráči mobilných hier tak dostanú opäť silnejší hardvér pre plynulejšie hranie hier.

V neposlednom rade je pre Huawei dôležité aj fotografovanie, a tak sa k slovu dostáva i fotografický procesor piatej generácie. Ten výrazne pomáha znižovať a filtrovať nežiaduci digitálny šum a pomáha zdôrazniť detaily i v prostredí so slabým svetlom.

Ešte v septembri pritom Huawei plánuje uvedenie nového smartfónu MATE 30, kde by sa mali ocitnúť všetky tieto nové technológie. Otázkou zostáva už len to, či ich všetky pre používateľa spojí systém Android, alebo len jeho čínska náhrada.