Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sľubná nová vakcína proti herpesu sa blíži k testovaniu na ľuďoch

Sľubná nová vakcína proti herpesu sa blíži k testovaniu na ľuďoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Perelmanovej lekárskej fakulty z univerzity v Pennsylvánii vyvinuli novú vakcínu proti herpesu, ktorá dosiahla počas testovaní na laboratórnych zvieratách takmer 100 percentnú účinnosť. Očkovacia látka využíva na prevenciu vírusových infekcií trojitý prístup a vedci dúfajú, že čoskoro postúpi do klinických testov na ľuďoch.

Vedci sa snažia vyvinúť účinnú očkovaciu látku proti herpesu už takmer sto rokov, no väčšina tradičných postupov, ako je nasadenie neaktivovaných a replikačne defektných foriem vírusu, neustále zlyháva v rôznych štádiách. Nedávny pokrok v oblasti bunkovej a molekulárnej imunológii v poslednom desaťročí vyústil do vývoja nových potenciálnych vakcín proti herpesu.

Cieľom najnovšej vakcíny je vyvolať imunitu proti vírusu herpes simplex 2 (HSV-2), jednej z najbežnejších sexuálne prenosných chorôb na svete, ktorou je infikovaných 10 až 20 percent populácie. Väčšina jedincov infikovaných HSV-2 je pritom asymptomatická a vírus tak môže zostať nediagnostikovaný po väčšinu ich života.

Mnoho očkovacích látok proti herpesu, ktoré sa v súčasnosti vyvíjajú, blokuje vstup vírusu do ľudských buniek. Táto novo vyvinutá vakcína však stimuluje trojicu rôznych protilátok, z ktorých iba jedna blokuje vstup vírusu do buniek. Ďalšie dve molekuly blokujú účinnosť obchádzania imunitného systému, ktoré využíva vírus herpesu.

Táto trojväzbová vakcína preukázala pritom mimoriadne pozitívne výsledky počas laboratórnych testov na zvieratách. Po jednom mesiaci 63 zo 64 testovaných myší vykazovalo úplnú sterilizačnú imunitu, čo znamená, že po expozícii nemali žiadne stopy po chorobe. Osem z 10 testovaných morčiat malo úplnú imunitu, zatiaľ čo zostávajúce dve zvieratá vykazovali iba malé príznaky infekcie.

Vedci na základe týchto výsledkov dúfajú, že by sa mohla ich vakcína presunúť do klinických testov na ľuďoch, aby sa preverila bezpečnosť a účinnosť trojväzbového prístupu. Ešte pred tým čaká vedcov ďalšia práca, no už tieto prvé výsledky na zvieratách naznačujú, žeby mohlo ísť o najsľubnejšiu očkovaciu látku proti herpesu, aká bola doteraz vytvorená.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Pixabay).