Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Amazon kupuje 100 000 elektrických dodávok pre doručovanie bez emisií

Amazon kupuje 100 000 elektrických dodávok pre doručovanie bez emisií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca elektrických vozidiel Rivian získal významný kontrakt od jedného z najväčších maloobchodných predajcov na svete, spoločnosti Amazon. Tá chce v rámci úsilia znižovania emisií kúpiť 100 000 elektrických dodávok. Je to ďalší krok k cieľu Amazonu stať sa do roku 2040 spoločnosťou s nulovou uhlíkovou stopou.

Start-up firma Rivian v roku 2018 debutovala s dvojicou elektrických vozidiel R1T pickup a R1S SUV. Tie upútali pozornosť viacerých investorov a vo februári tohto roku získal Rivian investície vo výške až 700 miliónov dolárov, pričom značnou čiastkou prispela práve spoločnosť Amazon. Gigant elektronického obchodu teraz utvrdil svoj vzťah s výrobcom Rivian a oznámil objednávku 100 000 elektrických dodávok. Podľa Amazonu je to najväčšia objednávka elektrických vozidiel v histórii.

Spoločnosť Amazon oznámila objednávku 100 000 elektrických dodávok od start-up firmy Rivian.

Pre malú automobilku to bude síce náročná úloha, no s podporou Amazonu by mala byť schopná postupne rozšíriť svoje výrobné kapacity tak, aby bola schopná pokryť rozsiahlu objednávku. Očakáva sa pritom, že prvé elektrické dodávky Rivian začnú doručovať tovar zákazníkom Amazonu už v roku 2021. Do roku 2030 by ich malo byť na cestách všetkých 100 000.

Investícia do tohto projektu je súčasťou environmentálnej iniciatívy spoločnosti Amazon s názvom The Climate Pledge, v ktorej sa zaväzuje byť do roku 2040 úplne uhlíkovo neutrálna. Preto postupne implementuje stratégie pre elimináciu uhlíkovej stopy v súlade s Parížskou dohodou, a meria a podáva správy o svojich emisiách skleníkových plynov. Amazon dúfa, že svojimi krokmi osloví aj ďalšie spoločnosti, ktoré by sa mohli prihlásiť k tejto iniciatíve zameranej na zlepšenie životného prostredia.

Prvé elektrické dodávky Rivian by mali začať doručovať tovar zákazníkom Amazonu už v roku 2021.