V Burgase mal zabíjať bývalý väzeň z Guantánama

SITA, youtube.com
19.7.2012 20:42

Páchateľom stredajšieho bombového útoku na autobus s izraelskými turistami mal byť muž alžírsko-švédskeho pôvodu, ktorého dva roky zadržiavali v americkom väzení na Guantáname.

V Burgase mal zabíjať bývalý väzeň z Guantánama
SITA

Podľa nich ide o 33-ročného islamistu Mehdího Gízalího, ktorého v roku 2001 zadržali v Pakistane a previezli do zariadenia USA v kubánskom zálive. Po dvoch rokoch ho poslali do Švédska a v roku 2009 ho opätovne zadržali na pakistansko-afganskych hraniciach. Zábery bezpečnostných kamier na letisku v čiernomorskom rezorte zachytili, ako sa Gízalí v letiskovej hale túlal približne hodinu a po prílete stroja z Tel Avivu sa vybral k autobusu, do ktorého izraelskí turisti práve nasadali.

Išlo o belocha s dlhými svetlými vlasmi alebo parochňou, ktorý mal na sebe modré tričko, šortky, biele tenisky, bejzbalovú čiapku a slnečné okuliare. Po areáli sa prechádzal s rozmerným batohom a taškou na prenosný počítač. Pri sebe mal falošný vodičský preukaz amerického štátu Michigan. Po odpálení jeho bomby zomrelo päť občanov Izraela, bulharský vodič a páchateľ. K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, izraelský minister obrany Ehud Barak však v rozhovore pre armádny rozhlas vyjadril názor, že za ním stojí libanonská militantná organizácia Hizballáh podporovaná Iránom. Ten to rázne poprel.

O identite samovražedného útočníka z Burgasu sú pochybnosti

Pochybnosti o identite samovražedného útočníka z Bulharska sa dnes objavili po informáciách, že by mohlo ísť o bývalého podozrivého teroristu z Guantánama, informovalo internetové vydanie novín Daily Mail.
Bulharské médiá uviedli, že mužom v pozadí samovražedného útoku na letisku v Burgase bol 33-ročný alžírsko-švédsky islamista Mehdi Ghezali, ktorý strávil dva roky v americkej vojenskej väznici Guantánamo.
Islamistu zadržali v Pakistane v roku 2001. Keď Ghezaliho prepustili, poslali ho naspäť do Švédska a tamojšia vláda netrvala na obvineniach voči nemu.


Podľa televízie RT pakistanské úrady Ghezaliho znovu zadržali v roku 2009 na afganskej hranici, ale opäť ho prepustili a vypovedali do jeho domoviny. Ak by sa tieto informácie potvrdili, vyvolá to vážne otázky smerom k švédskym úradom, ktoré netrvali na obvineniach. Avšak napriek správam z Bulharska, švédska tajná polícia uviedla, že nešlo o Ghezaliho. Mark Vadasz, riaditeľ komunikačného odboru švédskej tajnej polície Säpo, pre noviny Svenska Dagbladet uviedol, že tieto tvrdenia sú nepravdivé.


Americká televízia ABC medzitým informovala, že aj bulharskí predstavitelia popreli, že za útokom bol Ghezali. Pravdepodobný útočník z Burgasu mal americký vodičský preukaz na meno Jacque Felipe Martin, doklad bol podľa úradov zrejme podvrhom, uviedla televízia Russia Today.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hrsPmqib0lk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok