Policajti na misii v Chorvátsku riešili aj viacero úmrtí Slovákov

TA3 SITA
20.9.2019 15:43

Slovenskí policajti pomohli od 15. júna do 15. septembra v Chorvátsku turistom v 371 prípadoch. Slovákom radili predovšetkým telefonicky, v mnohých prípadoch aj osobne.

Policajti na misii v Chorvátsku riešili aj viacero úmrtí Slovákov
SITA/Prezídium PZ

„Naši policajti nepomáhali len slovenským, ale aj poľským a českým turistom a dokonca aj turistom z Nemecka, Fínska a iných krajín, ktorí sa na našich policajtov obrátili s problémami práve preto, že ich videli na služobnom vozidle s označením polícia," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Najčastejšie riešili slovenskí policajti stratu či krádež dokladov, finančnej hotovosti a iných cenných vecí, dopravné priestupky a nehody slovenských občanov, ale aj narušovanie verejného poriadku.

Asistovali aj pri zadržaní Slovákov v turistických strediskách pri spáchaní priestupkov a trestných činov či pri pátraní po nezvestných osobách. V ôsmich prípadoch pomáhali naši policajti pri úmrtí slovenských občanov v dôsledku zlyhania srdca či utopenia.

„Naši policajti boli významným prínosom nielen pre zvýšenie bezpečnosti slovenských turistov v najnavštevovanejšej krajine, ale aj významnou pomocou turistom z iných krajín i chorvátskym kolegom. Podľa vyjadrení nadriadených z radov chorvátskej polície sú naši policajti mimoriadne pracovití, profesionálne zdatní, ochotní pracovať kedykoľvek, sú komunikatívni a očakávaní aj v ďalšom roku," uzavrel slovenský policajný pridelenec v Chorvátsku Marian Slobodník.

Chorvátska polícia začala v roku 2006 projekt Bezpečná turistická sezóna. Cieľom je pomoc zahraničným turistom, prevencia páchania priestupkov a trestných činov, bezpečnosť cestnej premávky, dohľad nad štátnou hranicou a bezpečnosť na mori. Slovensko sa do tohto projektu zapája od roku 2008. Od začiatku účasti slovenskej polície vykonávalo službu v Chorvátsku 84 našich policajtov. V roku 2019 mali v Chorvátsku zastúpenie policajti z 19 krajín a pôsobili na siedmich policajných riaditeľstvách v prímorských oblastiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok