Šamana, ktorý išiel vyháňať Putina, vyšetrili na psychiatrii

TA3 TASR
20.9.2019 13:04

Jakutského šamana Alexandra Gabyševa, ktorého vo štvrtok zadržali v Buriatsku, v piatok po prevoze do Jakutska vyšetrili v psychiatrickej klinike.

Šamana, ktorý išiel vyháňať Putina, vyšetrili na psychiatrii
Reprofoto youtube.com

Údajné podozrenie z extrémizmu

Gabyšev sa tam mal podrobiť diagnostike, ktorá "spočíva v rozhovore s pacientom a v stanovení jeho osobnej a rodinnej anamnézy," uviedla agentúra Interfax. Podľa nej klinika vo svojom vyhlásení uviedla, že ak sa "u pacienta zistí patológia, je pripravená poskytnúť mu kvalifikovanú pomoc." Angažovať by mohli aj sociálne úrady, uvádza sa v tlačovej správe.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy medzičasom uviedla, že šaman je už doma. Dodala tiež, že Gabyšev bude údajne stíhaný pre podozrenie z extrémizmu. Buriatske ministerstvo vnútra predtým uviedlo, že po šamanovi bolo v Jakutsku vyhlásené pátranie kvôli spáchaniu bližšie nešpecifikovaného trestného činu.

Putin ako zástupca temných síl

Gabyšev, ktorý od marca putoval pešo pozdĺž ciest vedúcich Jakutska do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa vlastných slov považuje Putina za "zástupcu temných síl", pričom tvrdí, že "porátať s ním sa môže len šaman"Šamana vo štvrtok na pomedzí Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti zadržali a na neznáme miesto previezli zamaskované osoby. V piatok sa objavila informácia, že šamana letecky prepravili z buriatskej metropoly Ulan-Ude späť do Jakutska.

Šaman v rámci svojho putovania dorazil aj do Ulan-Ude, kde ho vítali jeho prívrženci. Polícia následne niekoľkých z nich zadržala. V meste potom vypukli protestné zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie zadržaných. Napätie v meste sa vystupňovalo večer 8. septembra po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb. Občania totiž začali žiadať ich zopakovanie, pretože majú podozrenie, že hlasovanie bolo zmanipulované. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uznala Gabyševa za väzňa svedomia, informovala v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok