Úroda je priemerná, mlynári a pekári sú však sebestační

TA3 SITA
20.9.2019 10:29

Aj napriek priemernej úrode hustosiatych obilnín a repky sú slovenskí mlynári a pekári po tohtoročnej žatve sebestační v dodávkach múky. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora o tom informovala na tlačovej besede.

Úroda je priemerná, mlynári a pekári sú však sebestační
SITA/Martin Havran (ilustračná fotografia)

Vplyv počasia počas posledných troch rokov potvrdil, že je nevyhnutné bezodkladne riešiť riadenie rizík v poľnohospodárstve, a to zo strany poľnohospodárov a aj zo strany štátnych orgánov. "Podľa našich monitoringov, ktoré realizujeme každoročne v 38 regionálnych štruktúrach, stáva sa pravidlom, že každý rok je takmer 10 % poľnohospodárskej pôdy postihnutých okolnosťami, ktoré poľnohospodári nevedia ovplyvniť," konštatoval predseda komory Emil Macho.

Ako ďalej Macho uviedol, skoro 200 tisíc hektárov pôdy je pod vplyvom skutočností, ktoré sa nedajú ovplyvniť. K týmto okolnostiam patria nepriaznivé počasie, požiar alebo poškodenie premnoženou poľovnou zverou. "Chceme komplexné, racionálne a dlhodobo udržateľné riešenie, tým riešením je rizikový fond," uviedol predseda SPPK. Poľnohospodári sú podľa neho pripravení prispievať do tohto fondu. Peniaze by sa mali na základe stanovených pravidiel rozdeľovať tým subjektom, ktoré sú postihnuté okolnosťami, ktoré nevedia ovplyvniť.

"Obilia je pomerne dosť, ale kvalita v regiónoch je vzhľadom na poveternostné podmienky veľmi rôzna," povedala predsedníčka Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová. Mlyny majú v súčasnosti podľa nej dostatočné zásoby obilia z minulého roka. "Predpokladáme, že cena múky nepôjde dole, ak áno, budú to len malé percentá," dodala Lopúchová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok