Kde zmizli miliardy vtákov? Vedci sú po výskume prekvapení

TA3 SITA
20.9.2019 10:20

Populácie vtákov v Ázii a Severnej Amerike sú "v kríze". Vyplynulo to z dvoch rozsiahlych štúdií, o ktorých informuje spravodajský portál BBC. Prvá z nich konštatuje, že v Spojených štátoch a Kanade je v súčasnosti o tri miliardy menej vtákov, ako v roku 1970, čo predstavuje 29-percentný úbytok severoamerického vtáctva.

Kde zmizli miliardy vtákov? Vedci sú po výskume prekvapení
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Najväčšie straty sú medzi bežnejšími vtákmi

Druhá upozorňuje na "ázijskú krízu spevavých vtákov", pričom podľa nej na indonézskom ostrove Jáva v súčasnosti žije viac vtákov v klietkach ako vo voľnej prírode. Vedci dúfajú, že štúdie, ktoré publikovali v časopisoch Science a Biological Conservation, poslúžia ako varovanie.

Severoamerická štúdia odhalila, koľko vtákov ubúda naprieč rôznymi habitátmi - od lúk, cez pobrežné oblasti až po púšte. I keď priamo nestanovuje, čo môže za tieto úbytky, konštatuje, že jednou z hlavných príčin je strata prirodzených biotopov spôsobená ľudskou činnosťou. Vedci svoje prepočty založili na dátach zhromaždených zo všetkých dostupných sčítaní vtáctva v Severnej Amerike za ostatných 50 rokov, pričom brali do úvahy všetky významné prieskumy od roku 1970.

"Vedeli sme, že klesajú počty niektorých druhov, no mysleli sme si, že zatiaľ čo vzácne druhy miznú, bežnejšie a tie, ktoré sú lepšie prispôsobené ľudskej činnosti, vypĺňajú medzery," načrtol v rozhovore pre BBC vedúci výskumník Ken Rosenberg z Cornell lab of Ornithology a Americkej spoločnosti na ochranu vtáctva. Pri analýze dát však podľa neho zaznamenali prenikavé straty. "A poriadne nás prekvapilo, že tie najväčšie straty sú práve medzi bežnejšími vtákmi," poznamenal s tým, že podobná situácia bude zrejme aj v ostatných častiach sveta.

Obrovský biznis so spevavcami v Ázii

Obzvlášť výrazným príkladom ľuďmi spôsobenej krízy je situácia v Ázii, ktorej sa venovala druhá spomínaná štúdia. V niektorých častiach Ázie, najmä na indonézskom ostrove Jáva, je obrovským biznisom nákup a predaj spevavcov, ktoré ľudia v mnohých prípadoch chytajú vo voľnej prírode. BBC v tejto súvislosti pripomína svoju reportáž z roku 2017, v ktorej sledovali, ako obchodovanie s vtákmi priviedlo na pokraj vyhynutia viac ako desiatku druhov.

Na Jáve žije v zajatí asi 75 miliónov vtákov, ktoré ľudia chovajú ako domáce zvieratá. Mnohé z nich pritom vlastnia so zámerom účasti v súťažiach spevavých vtákov, kde môžu majitelia získať odmeny až do 40-tisíc libier (v prepočte zhruba 45-tisíc eur). Odchyt vtákov však vedie k ich úbytku v prírode a podľa vedcov ohrozuje prežitie mnohých druhov.

"Tento obchod má pre indonézsku ekonomiku podľa odhadov hodnotu desiatok miliónov dolárov. Na súostroví pritom fungujú stovky trhov, ktoré ponúkajú viac ako 200 rôznych druhov," priblížil vedúci štúdie Harry Marshall, ktorý je doktorandom na Manchester Metropolitan University a v chesterskej zoo. Spolu s kolegami uskutočnil prieskum v tritisíc domácnostiach na Jáve, ktorá je najhustejšie obývaným ostrovom Indonézie, na základe čoho odhadli, že v jávskych domácnostiach žije v klietkach asi 75 miliónov vtákov. Je pritom podľa nich možné, že v klietkach žije na ostrove viac vtákov ako v prírode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok