Premiér prijal zamestnávateľov, ohlásil pravidelné stretnutia

TA3 TASR
19.9.2019 18:11

Vládni ministri zodpovední za podnikateľské prostredie by sa mali so zástupcami podnikateľov v najbližších mesiacoch stretávať pred každým zasadnutím parlamentu. Diskutovať by mali najmä o poslaneckých návrhoch zákonov, ktoré ovplyvňujú priemysel.

Pred každou schôdzou parlamentu

Povedal to premiér Peter Pellegrini po rokovaní so zástupcami zamestnávateľských zväzov, Národnej banky Slovenska a vybraných ministrov, venovanému opatreniam na podporu ekonomiky. "V tomto roku sa stretneme ešte niekoľkokrát a dohodli sme sa, na požiadanie kolegov z priemyslu, že sa budeme stretávať aj pred každou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky, pretože dnes gro celej legislatívnej aktivity už akoby prešlo do rúk poslancov Národnej rady," povedal Pellegrini s tým, že podnikatelia musia vedieť, čo môžu od rokovania parlamentu očakávať.

Práve predvídateľnosť legislatívneho prostredia označil premiér za najväčší problém, o ktorom na rokovaní podnikatelia hovorili. "Nielen vláda, ale aj parlament má svoju legislatívnu právomoc a rokovací poriadok umožňuje prijať zásadné zmeny v zásadných zákonoch tejto krajiny v dvoch mesiacoch," upozornil Pellegrini. Ďalšími témami stretnutia boli podľa premiéra napríklad zmena odpisových pravidiel pre investície, naviazanie minimálnej mzdy na príplatky a tarify, či celoživotné vzdelávanie zamestnancov.

Opatrenia, ktoré podľa Pellegriniho podnikatelia požadujú, sú dlhodobého charakteru. Ministerstvo hospodárstva by malo v piatok zverejniť sumár opatrení na podporu slovenskej ekonomiky. "Pevne verím, že tento materiál bude základným odrazovým mostíkom, aby sme boli na poklesy a výkyvy našej ekonomiky dobre pripravení," dodal Pellegrini.

Rast HDP bude výrazne pomalší

Vláda sa už s niektorými skupinami podnikateľov zišla vo februári. Na rokovaní so zástupcami automobiliek vtedy premiér oznámil zdvojnásobenie daňového superodpočtu na výskum a vývoj. Ďalšími opatreniami na podporu slovenských automobiliek je spustenie špeciálneho programu na výstavbu nájomných bytov, zvýšenie príspevku na bývanie pre zamestnancov zo vzdialených regiónov, či podpora duálneho vzdelávania. Pellegrini podnikateľom sľúbil aj predvídateľnosť ďalšieho vývoja a nákladovú stabilitu.

Premiér ďalšie stretnutie s podnikateľmi avizoval po tom, čo štatistický úrad v auguste zverejnil odhad rastu slovenskej ekonomiky za 2. štvrťrok. Ministerstvo financií výrazne znížilo predpoklad rastu slovenského hrubého domáceho produktu na tento rok z 3,5 na 2,4 %. V roku 2020 predpokladá MF ďalší pokles tempa rastu ekonomiky na 2,3 % HDP. V nasledujúcich dvoch rokoch by mala ekonomika rásť opäť vyšším tempom, a to 2,8 % HDP v roku 2021 a 2,7 % HDP v roku 2022. Nezamestnanosť by sa podľa MF mala držať pod úrovňou šiestich percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok