Klaus: Mečiar bol uvedomelý štátnik, ktorý vedel dodržať slovo

SITA
19.7.2012 18:08

Prezident Českej republiky Václav Klaus si na bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara spomína ako na veľkého vlastenca, radikálneho, ale zároveň uvedomelého politika, ktorý vedel dodržať slovo a ovládal umenie kompromisu.

Klaus: Mečiar bol uvedomelý štátnik, ktorý vedel dodržať slovo
SITA

"Spoznal som vás ako politika, ktorý vie držať slovo. A to bolo a je v českej a slovenskej politike aj na európskej scéne výnimočné," píše česká hlava štátu Mečiarovi v blahoprajnom liste. Trojnásobný slovenský premiér oslávi 26. júla okrúhle 70. narodeniny.

Klaus v liste spomína aj na rozdelenie Československa. "Uplynulo dvadsať rokov od okamihu, keď nám história a osud dali do rúk nesmiernu zodpovednosť spolurozhodovať o osudoch Československa - krajiny, v ktorej sme vyrástli a ktorá bola nám obom aj väčšine Čechov a Slovákov drahá," píše Klaus, ktorý bol v čase delenia českým premiérom.

Spolu s Mečiarom podľa jeho slov boli zodpovední za to, ako sa im podarí prekonať ťažké dedičstvo komunizmu a previesť obe krajiny a národy do nových pomerov. " Vážený pán premiér, som veľmi rád, že dnes môžeme - spolu s drvivou väčšinou našich spoluobčanov, s drvivou väčšinou Čechov a Slovákov - povedať, že sa nám to podarilo," myslí si český prezident, podľa ktorého sa Česká a Slovenská republika rozdelili pokojne a ústavne.

"Onen nesmierne náročný rez, ktorý sme pred dvadsiatimi rokmi spoločne vykonali, sa ukázal ako nevyhnutný a potrebný. Pomohol nám všetkým," dodáva Klaus. Vladimír Mečiar bol predsedom vlády Slovenskej republiky v 90. rokoch 20. storočia. Po sporoch vo Verejnosti proti násiliu založil platformu Za demokratické Slovensko (VPN-ZDS), do ktorej prešla značná časť členov VPN.

Tá sa pretransformovala na politickú stranu Hnutie za demokratické Slovensko. Vladimír Mečiar bol 22. júna 1991 zvolený za jej predsedu. Stranu vedie dodnes. Aj keď po marcových parlamentných voľbách ohlásil, že z funkcie odíde, dodnes tak neurobil. Od volieb však s médiami nekomunikuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok