Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Certifikované Wi-Fi 6 prináša novú éru bezdrôtovej komunikácie

Certifikované Wi-Fi 6 prináša novú éru bezdrôtovej komunikácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prichádza ďalšia generácia bezdrôtového pripojenia Wi-Fi 6, ktorá má zlepšenú kapacitu, výkon v preplnených sieťach a zvýšenú počiatočnú rýchlosť až o 40 percent. Štandard Wi-Fi 6 je už na svete vďaka oznámeniu certifikácie od združenia Wi-Fi Alliance.

Hoci už teraz je na trhu niekoľko produktov s Wi-Fi 6, veľkým krokom k prijatiu nového štandardu je oznámenie certifikačného programu „Wi-Fi Certified 6“ od združenia Wi-Fi Alliance. Účelom certifikačného programu je rozšíriť produkty a aplikácie s Wi-Fi 6, ktoré budú spĺňať najvyššie normy v oblasti bezpečnosti a interoperability, a zároveň poskytnú výrobcom prostriedok na odlíšenie sa od konkurencie.

Treba vysvetliť, že je rozdiel medzi zariadením, ktoré je Wi-Fi 6 kompatibilné a zariadením s certifikovaným Wi-Fi 6 štandardom. Certifikačný program, ktorý je otvorený len pre členov združenia Wi-Fi Alliance, podrobuje produkty dôkladným testovacím procesom, a ak keď vyhovujú prísnym normám, výrobca môže na svojom produkte, balení a v marketingových materiáloch uvádzať logo Wi-Fi Certified 6.

To však neznamená, že necertifikovaný produkt je automaticky horší. Napríklad spoločnosť Apple už roky ignoruje certifikáciu združenia Wi-Fi Alliance a jej zariadenia stále fungujú v súlade s najnovšími štandardami Wi-Fi.

Združenie Wi-Fi Alliance oznámilo certifikačný program „Wi-Fi Certified 6“.

Nový štandard je technicky známy ako IEEE 802.11ax, ale bude uvádzaný na trhu pod oveľa bežnejším označením Wi-Fi 6. S novým štandardom sa budú používať jednoduchšie označenia aj pre staršie. Štandard 802.11n bude teraz tiež známy ako Wi-Fi 4, zatiaľ čo štandard 802.11ac bude označovaný ako Wi-Fi 5. Vďaka tomu môže spotrebiteľ oveľa ľahšie identifikovať, ktorým štandardom je predávané zariadenie vybavené.

Wi-Fi 6 pritom poskytuje takmer štvornásobnú kapacitu siete Wi-Fi 5, má nižšiu latenciu a prináša veľké zlepšenia výkonu pre používateľov v prostrediach s hustým pokrytím Wi-Fi sietí, ako sú kancelárie či verejné priestory. Energetická efektívnosť Wi-Fi 6 sa odzrkadlí na vyššej výdrži batérie v zariadeniach a zároveň otvára príležitosti pre použitie tohto štandardu aj v oblastiach M2M a IoT (Machine to Machine a Internet of Things).

Štandard Wi-Fi 6 zvyšuje maximálnu rýchlosť z 3,5 Gbps až na 9,6 Gbps. Tieto čísla sú síce viac-menej teoretické, ale výhoda zvýšenia rýchlosti umožní sieti pracovať efektívnejšie a bude schopná poskytnúť viac údajov naraz.

Vďaka certifikačnému programu „Wi-Fi Certified 6“ od združenia Wi-Fi Alliance sa tak čoskoro dočkáme množstva nových zariadení, ktoré túto nálepku hrdo ponesú.