Odvolajte šéfa ÚDZS, vyzýva SaS po zmarenom prieskume

TA3 TASR
19.9.2019 12:23

Opozičná strana SaS vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby navrhla odvolanie riaditeľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Dôvodom je jeho správanie sa pri prieskume, ktorým mali poslanci preveriť tender na zdravotnú záchrannú službu. Uviedli to predseda SaS Richard Sulík a poslankyňa Jana Cigániková.

Odmietol zverejniť dokumenty

Prieskum podľa poslancov nič neobjasnil, pretože Haško v utorok odmietol poslancom zverejniť a sprístupniť dokumenty, ktoré boli potrebné na jeho realizáciu. "Tender na záchranky bol podľa nášho názoru zrealizovaný v rozpore so zákonom. Sme presvedčení, že sa mal odohrať podľa zákona o verejnom obstarávaní, a nie podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti," povedala členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Cigániková.

Ako ďalej povedala, Slovensko je viazané smernicou Európskej únie o verejnom obstarávaní a každá vyhláška, zákon a výnos musia rešpektovať ustanovenia tohto zákona. ÚDZS preto musí podľa sulíkovcov vysvetliť, aké úkony ako verejný obstarávateľ vykonal, a v prípade, že nepostupoval podľa zákona o verejnom obstarávaní, prečo tak konal. Opozičná ĽSNS podala v stredu na Haška pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR.

Zneisťujete občanov, reagoval úrad

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzval SaS, aby nechala vyšetrovanie vo veci tendra na stanice zdravotnej záchrannej služby na nezávislé orgány činné v trestnom konaní. Rovnako tiež, aby strana "svojimi výrokmi" nezneisťovala občanov. "Úrad trvá na tom, že predmetné výberové konanie zrealizoval profesionálne, zodpovedne a v súlade so zákonom. Úrad aj v súvislosti s odchodom doterajšieho najväčšieho poskytovateľa ZZS zabezpečil kontinuálne poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenska," uviedol ÚDZS a dodal, že je nezávislou inštitúciou, ktorá má slúžiť občanom, a nemá byť nástrojom na získavanie politických bodov politikov v predvolebnom období.

Za "absurdné" považuje ÚDZS spájanie činnosti ZZS s odberom tkanív. "Ide o nezmyselnú konštrukciu, ktorá nemá žiadny vecný ani procesný podklad. Proces výberu vhodného darcu pre účely transplantácie nemá a nemôže mať žiaden súvis s poskytovaním zdravotnej starostlivosti záchranármi ZZS," komentoval s dôvetkom, že na všetky transplantačné aktivity dohliada Národná transplantačná organizácia ako nezávislá inštitúcia zriadená ministerstvom zdravotníctva.

Ministerstvo uviedlo, že do budúcna zvažuje zmenu legislatívy, aby sa nezopakovala súčasná situácia s tendrom na licencie pre záchranky. Ministerka tiež prízvukovala, že aktuálne nemá kompetenciu zrušiť stále neukončenú súťaž.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri LSE - Life Star Emergency. Haško na minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí výboru odmietol zaujatosť členov komisie. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Kalavská potvrdila, že ministerstvo zdravotníctva dalo podnet na GP vo veci prešetrenia prípadu. Tá mala posunúť prípad na bratislavský krajský súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok