Reality šou nás fascinuje dve desaťročia. Čo je za jej úspechom?

TA3 ČTK
21.9.2019 09:59

Žáner reality šou je starý ako samotná televízia, ale v posledných dvoch desaťročiach zaznamenal po celom svete doslova explozívny rozmach. K jeho obľube prispieva najmä variabilita v podobe najrôznejších regionálnych mutácií.

Reality šou nás fascinuje dve desaťročia. Čo je za jej úspechom?
TASR/Martin Baumann

Imidž, diéta, varenie, prežitie

Reality šou je formát založený na zobrazení "reálneho" života a súťažiaci sú v ňom dobrovoľne snímaní skrytými kamerami či natáčaní, často s prvkami diváckej interakcie. Môže mať súťažný aj nesúťažný charakter. Populárne sú napríklad programy, kde ide o zmenu imidžu, diéty, varenie, či kaskadérske činy a prežitie na netradičných miestach. Populárne sú talentové súťaže.

Prvopočiatky reality šou siahajú až do roku 1948, keď americká televízna stanica CBS uviedla program Candid Camera (skrytá kamera), ktorého duchovným otcom bol Allen Funt. Na televíznej obrazovke mohli diváci sledovať reakcie nevedomých obetí kanadských žartíkov. Šou zaznamenala veľký úspech a čoskoro ju nasledovali podobné formáty.

Ďalším medzníkom bola televízna séria An American Family (Americká rodina), ktorú v roku 1973 odvysielala televízia PBS. Okolo desať miliónov divákov vtedy nahliadlo do života kalifornskej rodiny Loudovcov a sledovalo jej postupný rozpad. O rok neskôr vznikol podobný program The Family (Rodina) na britskej BBC.

Vysokú popularitu si získala aj reality show Cops (Policajti), ktorá zaznamenávala skutočnú prácu policajtov a šerifov. Premiéru mala v roku 1989 a je jedným z najdlhšie vysielaných amerických programov, dosiaľ uviedli viac ako tisíc dielov a stanica Fox zaň bola štyrikrát nominovaná na televíznu cenu Emmy.

the-loud-family_ac1100ae-678e-6741.jpg

Prelomový holandský Big Brother

Súčasnú vlnu záujmu o reality šou odštartoval projekt Big Brother, ktorý odvysielali prvýkrát 16. septembra 1999 v holandskej televízii Veronica. Pobodobný program pritom už od roku 1991 vysielala MTV. Autorom formátu zábavnej šou, v ktorej sa súťažiaci približne štvrť roka snažia v uzavretom dome plnom kamier ustáť hlasovanie divákov a získať vysokú finančnú odmenu, je holandský producent John de Mol. Názov si súťaž požičala z románu Georgea Orwella 1984, v ktorom vystupoval všesledujúci vládca zvaný Veľký brat.

Tento formát v rôznych mutáciách obletel množstvo krajín po celom svete. Na Slovensku však Veľkému bratovi konkurovali príliš úspešne VyVolení, a tak sa odvysielala jediná séria. Reality šou typu Big Brother nielen pripútali divákov k obrazovkám, ale vyslúžili si aj kritiku vďaka voyerizmu, vulgárnosti či obscénnostiam.

Ošiaľ okolo Slovensko hľadá SuperStar

V roku 2001 sa v Británii zrodil veľmi populárny formát Pop Idol (neskôr X Factor), tri roky potom sa objavila táto súťaž vyhľadávajúca spevácke talenty z ľudu aj na Slovensku ako Slovensko hľadá SuperStar, ktorej prvá séria mala rekordnú sledovanosť. Prenikli k nám aj ďalšie celosvetovo úspešné programy ako Got talent (Česko Slovensko má talent), Wife Swap (Výmena manželiek) a Survivor (Ostrov).

K obrazovkám láka divákov aj pohľad do súkromia slávnych osobností, ako dokázal príklad rockera Ozzyho Osbourna a programu The Osbournes, ktorý v rokoch 2002 až 2005 vysielala hudobná televízia MTV. Neskôr sa umelec priznal, že počas natáčania nebol ani na chvíľu triezvy. Práve zábery zmäteného, neustále sa trasúceho a koktajúceho Osbourna boli príčinou úspechu tohto programu.

Filmové ozveny a Český sen

Fenoménom reality show sa inšpirovali aj tvorcovia filmov. V roku 1998 mal premiéru americký film Truman Show režiséra Petera Weira. Je to príbeh muža, ktorý až do svojich tridsiatich rokov netuší, že žije vo filmových ateliéroch a je hlavnou hviezdou televízneho seriálu. Film si vyslúžil oscarovú nomináciu a herec Jim Carrey v hlavnej role získal Zlatý Glóbus. Podobnú tému spracovala americká romantická komédia Ed TV (1999).

V susednom Česku ako "prvú českú filmovú reality šou" uviedli Vít Klusák a Filip Remund svoj film Český sen z roku 2004, ktorý sleduje otvorenie neexistujúceho rovnomenného hypermarketu a je akýmsi mementom konzumnej spoločnosti, pričom odkrýva zákulisie reklamných kampaní.

Podľa prieskumu agentúry YouGov od septembra 2016 sleduje 35 percent divákov v USA najčastejšie reality šou o varení, 27 percent talentové súťaže a 22 percent reality show s dokumentárnymi prvkami. Podľa iného prieskumu z októbra 2018 sa 72 percent opýtaných amerických divákov domnieva, že reality šou nezobrazujú skutečnú realitu, ale ide o podvod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok