Remišová po správach z Threemy: Nevymieňajme GP pred voľbami

TA3 SITA
19.9.2019 10:14

Marianovi Kočnerovi a Norbertovi Bödörovi špeciálne záležalo na výmene generálneho prokurátora ešte v tomto volebnom období, vyhlásila Veronika Remišová zo strany Za ľudí, ktorá reagovala na nové zverejnené časti Kočnerovej údajnej komunikácie z aplikácie Threema. Podľa Remišovej má síce Čižnár svoje nedostatky, ale je proti jeho výmene ešte v tomto volebnom období, po ktorej volajú niektorí politici. Treba začať diskutovať o jeho verejnej voľbe, myslí si.

Remišová: Treba očistiť prokuratúru

V prokuratúre je potrebné nastaviť nové a transparentné pravidlá. Uviedla to na brífingu Veronika Remišová s tým, že prokuratúra je v súčasnosti uzatvorený systém. Podľa jej slov by mohlo pomôcť napríklad verejné vypočutie kandidátov na post generálneho prokurátora, ako je to v súčasnosti pri voľbe ústavných sudcov. Remišová sa vyjadrila aj k medializovaným podozreniam, ktoré zverejnil Denník N o spolupráci špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika s Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom. Podľa Remišovej je Kováčik zdiskreditovaný a na svojom poste nemá čo hľadať.

„Na čom však treba začať pracovať hneď, to je očista prokuratúry systémovým spôsobom a opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby sa v budúcnosti na prokuratúru dostali ľudia poplatní politikom, mafii alebo oligarchom. Čo sa týka zmeny, tá musí nastať v dvoch rovinách. Prvou je personálna výmena na najvyšších pozíciách prokuratúry, keďže má hierarchickú štruktúru a v súčasnosti je to uzavretý systém. Treba urobiť maximum pre to, aby na čele generálnej a špeciálnej prokuratúry stál skutočne odborne zdatný, charakterný človek s autoritou. V praxi to znamená maximalizovať transparentnosť výberového konania a oslabiť možnosti politických obchodov, ako sa to dialo v minulosti pri voľbe generálnych prokurátorov," povedala Remišová.

Spomína verejnú voľbu

Remišová sa domnieva, že by pomohla pri voľbe šéfa prokuratúry verejná voľba. „V tomto smere treba začať diskutovať o verejnej voľbe v parlamente. Súčasťou voľby generálneho prokurátora by malo byť aj verejné vypočutie, ktoré sa osvedčilo v prípade voľby sudcov ústavného súdu. Je potrebné do systému priniesť väčšiu transparentnosť, otvoriť prokuratúru, zaviesť skutočnú kontrolu možného konfliktu záujmov prokurátorov a transparentnejšie výberové konania s dôrazom na odbornosť a zníženie rizika korupcie a rodinkárstva," dodala.

Poslankyňa, ktorá je súčasťou novej strany exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí, sa vyjadrila aj ku Kováčikovi, ktorý šéfuje Úradu špeciálnej prokuratúry. „Úplne odlišným problémom je pôsobenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Súvislosti, v akých sa objavuje v sms-komunikácii medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom, sú pre fungovanie demokratického štátu neakceptovateľné. Dušan Kováčik je zdiskreditovaný špeciálny prokurátor, ktorý na čele prokuratúry nemá byť. Kováčik opakovane kritizuje verejné informácie z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. Legitímnou otázkou na pána Kováčika je, aká je jeho predstava o ideálnom vyšetrovaní a či by podľa neho nemalo dopadnúť tak, ako mnohé iné vyšetrovania, napríklad kauza Gorila alebo kauza hlasu podobnému Robertovi Ficovi," uzavrela Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok