Máte pár dní, inak je koniec. Britom dali pre Brexit ultimátum

TA3 TASR
19.9.2019 09:41

Fínsky premiér Antti Rinne v stredu uviedol, že Británia má 11 dní na to, aby EÚ predložila nový návrh dohody o brexite, inak "je koniec". Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

"Ak chce Spojené kráľovstvo diskutovať o alternatívach existujúcej dohody o brexite, tak ich musí predložiť do konca mesiaca. Ak to neurobí, tak je koniec," povedal fínsky premiér v stredu počas návštevy Paríža, kde sa stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý ho v ďalšom postupe v otázke odchodu Británie z EÚ podporil. Fínsko v súčasnosti predsedá Rade EÚ, takže určuje jej agendu.

Návrh fínskeho premiéra a francúzskeho prezidenta teraz musia schváliť lídri ostatných 25 členských krajín EÚ. Ak sa tak stane, britský premiér Boris Johnson bude musieť alternatívny návrh dohody na odchod Británie z EÚ predložiť v písomnej podobe už 30. septembra a nie 17. októbra, čo je deň, keď sa v Bruseli koná summit EÚ. Rinne svoju požiadavku zdôvodnil tým, že lídri EÚ potrebujú čas na to, aby sa s alternatívnym návrhom dohody o brexite ešte pred summitom zoznámili.

Napriek tomu, že britský parlament schválil zákon, že Spojené kráľovstvo nemôže odísť z EÚ bez dohody, premiér Johnson trvá na tom, že Británia EÚ opustí 31. októbra či už s dohodou, alebo bez nej. Pôvodnú "rozvodovú" dohodu, ktorú Dolnej snemovni britského parlamentu predložila Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová, poslanci trikrát odmietli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok