Vláda na východe hodnotila a delila dotácie, župana nepozvali

TA3 TASR SITA
18.9.2019 14:01

Vláda zasadla na ďalšom výjazdovom rokovaní, tentoraz to bolo vo východoslovenskej obci Čaňa. Ministri hodnotili akčný plán a rozdeľovali dotácie pre región. Na rokovanie nepozvali predsedu KSK pre jeho kritické vyjadrenia.

Regióny, ktorým sa venujú, dosahujú výsledky

Od októbra minulého roku, keď vláda schválila akčný plán pre okres Košice-okolie, bolo v tomto okrese vytvorených 959 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti oproti minulému roku klesla o viac ako 2,2 percentuálneho bodu na 9,2 percenta, čím sa okres už dva roky pred skončením akčného plánu dostal pod predpokladanú cieľovú mieru nezamestnanosti stanovenú v roku 2018 na 10 percent.

 

ifr9147_ac1100ae-1a8c-d181.jpg

Konštatovala to vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Čani v okrese Košice-okolie. Kabinet zároveň vyčlenil dotáciu pre samosprávy a organizácie v okrese vo výške 1,2 milióna eur. „Od môjho zvolenia za predsedu vlády vláda zasadala 77-krát, z toho 30-krát v regiónoch. Výjazdové rokovania majú význam, pretože všetky regióny, ktorým sa venujeme takto špecificky, naozaj dosahujú dobré výsledky v znižovaní nezamestnanosti a v mnohých regiónoch sa dokonca tie plány v počte novovytvorených pracovných miest dosahujú podstatne skôr, ako boli naše ambície,“ uviedol po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini.

Vyčlenila dotácie, peniaze získala aj hala

Vláda, ako tradične na výjazdových rokovaniach, aj v Čani vyčlenila dotáciu pre samosprávy a organizácie v okrese. Na 68 projektov rozdelila spolu takmer 1,2 milióna eur. Obec Baška získala na vybudovanie mobilnej ľadovej plochy 50-tisíc eur. Z ďalších podporených projektov pôjde 50-tisíc na dostavbu domu smútku v obci Zádiel a 40-tisíc pôjde na rekonštrukciu kultúrneho domu a kuchyne v obci Košické Oľšany. K pôvodnej dotácii jeden milión eur pribudlo priamo na zasadnutí ďalších 200-tisíc eur na čističku odpadových vôd pre obec Čaňa, ktorá je so šesťtisíc obyvateľmi najväčšia v okrese. Obec bude musieť investovať z vlastných zdrojov ďalších 1,1 milióna eur.

Vláda schválila aj návrh, ktorý nesúvisel s okresom Košice-okolie. „Na viacúčelovú športovú halu vo Vranove nad Topľou bude vyčlenená suma 1,7 milióna eur a tiež je v pripomienkovom konaní materiál na dobudovanie športovej infraštruktúry na podporu regionálneho rozvoja. Pokiaľ by bol schválený, predpokladá investície do športovej infraštruktúry v objeme 70 miliónov eur,“ dodal vicepremiér Richard Raši. Samospráva Vranova nad Topľou na výstavbu viacúčelovej športovej haly nemala dostatočné finančné prostriedky, preto mesto požiadalo o finančnú podporu na jej vybudovanie. Mesto má záujem sa spolupodieľať na financovaní investičnej akcie. Financie by malo dostať do 31. decembra.

Župana na rokovanie nepozvali

Na výjazdovom rokovaní vlády sa nezúčastnil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši novinárom potvrdil, že nebol pozvaný. "On hovorí, že takéto rokovania sú zbytočné, že to je rozdávanie cukríkov, že to má dekoratívny charakter a je to neskoro. Tak ho, snáď, na zbytočné rokovania v jeho nabitom programe nebudeme volať. Iní župani na rokovaniach vlády riešia problémy svojho kraja, vedia ich nadefinovať a svojmu kraju pomáhajú," povedal Raši.

Vicepremiér narážal na vyjadrenie Trnku ešte z výjazdového rokovania vlády v Prakovciach v apríli 2018. Ten vtedy uviedol, že "čiastková pomoc od vlády prichádza hodinu po dvanástej a zásadným spôsobom nezmení život na východe. Nazval by som to len ako rozdávanie cukríkov a výjazdové rokovanie vnímam len ako povinnú jazdu jej členov." Na ďalšie zasadania vlády v kraji už potom Trnka pozvanie nedostal.

Podľa stanoviska poskytnutého hovorkyňou predsedu KSK Annou Činčárovou sa znova zopakovala situácia, kedy vláda "pohŕda" občanmi kraja a nepozýva ich zvolených predstaviteľov na svoje výjazdové zasadnutia. "Zrejme je to preto, že župan Rastislav Trnka zvykne pripomínať dlh, ktorý má vláda voči obyvateľom východného Slovenska v sľubovanej, ale nedostavanej diaľnici či v prehlbujúcich sa regionálnych rozdieloch," uviedla hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok