Opozícia podporí reformu nemocníc, OĽANO má podmienku

TA3 TASR SITA
18.9.2019 13:11

Andrea Kalavská získava podporu pre svoju veľkú reformu nemocníc. Po Sme rodina ju chce podporiť aj SaS a matovičovci, ale tí majú podmienku. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré návrh predkladá, má definovať maximálne čakacie lehoty na liečbu ochorení a operácií.

Pacientom hrozilo dlhšie čakanie

OĽANO reformu nemocníc, tzv. stratifikáciu, podporí, ale len v prípade, že rezort definuje maximálne čakacie lehoty na liečbu ochorení a operácií. Uviedli to poslanci Marek Krajčí a Eduard Heger. Podpredseda zdravotníckeho parlamentného výboru Krajčí zdôraznil, že reforma je nevyhnutná, má k nej však výhrady. "V návrhu zákona chýba okrem definovanej geografickej dostupnosti aj časový nárok pacienta na svoju liečbu. Vnímali sme, že reforme nemocníc chýba, takpovediac, jedna noha. Pacientom by sa mohlo stať, že by im hrozili zvýšené čakacie lehoty na operácie," uviedol.

Dodal, že s ministerkou Kalavskou sa na doplnení čakacích lehôt zhodli. "Dohodli sme sa, že v spolupráci s MZ SR vypracujeme pozmeňovací návrh, ktorým pacientom definujeme ich zákonný návrh na maximálne čakacie lehoty, ktoré určia odborníci na jednotlivé medicínske odbory," dodal Krajčí s tým, že tento návrh predloží v druhom čítaní zákona v parlamente. Ak tento termín nebude podľa neho vedieť zdravotná poisťovňa splniť, bude musieť pacientovi uhradiť liečbu či operáciu buď u nezmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, alebo v inom členskom štáte Európskej únie. Zároveň vyzval poslancov Smeru-SD, aby návrh "vlastnej ministerky podporili".

Cigániková: Zahoďte politikárčenie

Reformu slovenských nemocníc podporí aj SaS. Na tlačovej besede to uviedla poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková. "Od začiatku sme presadzovali nevyhnutnosť reformy slovenských nemocníc tak, aby sa pacienti dostali k lepšej, dostupnejšej a bezpečnejšej zdravotnej starostlivosti. Toto má reforma robiť, škrtať oddelenia a výkony, ktorých robia lekári nedostatočné množstvo, aby neohrozovali pacientov. Naopak, má pridať tam, kde nám momentálne kapacity chýbajú," povedala Cigániková. Má však pochybnosti, či sa zákon dostane do parlamentu a ak áno, či dostane hlasy od Smeru-SD a SNS.

"Robert Fico opakovane dokázal, že mu ide viac o jednoduchú cestu k voličským k hlasom než o reálne zdravie pacientov," konštatovala Cigániková. Ako dodala, Sas získala od ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej prísľub, že sa do druhého čítania zákona dostane vo forme pozmeňujúceho návrhu aj dopracovanie časového nároku pacienta na jednotlivé výkony, čo bola aj podmienka hnutia OĽaNO. "Je to garancia časovej dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov a na nej sme trvali," dodala Cigániková.

"Chceme vyzvať koaličné strany, Smer-SD a SNS, aby zahodili politikárčenie a začali riešiť problémy v zdravotníctve. Bez systémových zmien sa budú problémy len prehlbovať, až sa systém celý zosype," povedala Cigániková. Sas rovnako ako OĽaNO navrhuje do zákona pridať maximálne čakacie lehoty na jednotlivé operácie. "Je veľmi potrebné v rýchlom slede začať robiť aj na reforme ambulantnej siete, lebo tá nám prepúšťa pacientov do nemocníc," dodala. Doplnila, že súčasný návrh zákona je napísaný tak, že poisťovňa môže ale nemusí zazmluvniť výkon, ktorého nerobí dané oddelenie dostatočný počet. "Navrhneme to zmeniť tak, že poisťovňa nemôže tento výkon až na mimoriadne okolnosti zazmluvniť, práve preto, že to ohrozuje pacienta. Keby bol tento návrh takto benevolentne napísaný, ľahko sa môže stať, že poisťovne zazmluvnia aj tie výkony, ktoré pacienta ohrozujú, lebo sa to z nejakého dôvodu hodí vlastníkovi poisťovne aj nemocnice," uzavrela Cigániková.

Ministerka chce tému odpolitizovať

Ministerka zdravotníctva priebežne rokuje o stratifikácii so zástupcami všetkých parlamentných strán, vrátane zástupcov nezaradených poslancov. Ministerstvo zdravotníctva sa k záverom vyjadrí následne po skončení rokovaní. Kalavská chce podľa vlastných slov tému odpolitizovať a vrátiť na odbornú úroveň. Je presvedčená, že bez reformy slovenské zdravotníctvo skolabuje. Od politikov, ktorí za ňu nezahlasujú, vyžaduje, aby sa vyjadrili k téme, kam má zdravotníctvo na Slovensku smerovať.

Stratifikácia prinesie napríklad merania cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Projekt definuje 28 skupín, ktoré zastrešujú desiatky konkrétnych výkonov. Tie sa musia centralizovať. Nová typológia nemocníc má garantovať zdravotnú starostlivosť v jasne určenom rozsahu. Platná by mala byť od roka 2024. Priniesť by mala aj nový typ nemocníc, ktoré sa budú orientovať na dlhodobú starostlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok