Nerobíte dosť. Mladá aktivistka Greta v Kongrese karhala politikov

TA3 ČTK
18.9.2019 15:28

Švédska aktivistka Greta Thunbergová vystúpila v americkom Kongrese. Kritizovala politikov pre ich nedostatočné úsilie na záchranu planéty.

Nerobíte dosť. Mladá aktivistka Greta v Kongrese karhala politikov
SITA/AP

Aktivistov by nemali len chváliť

Šestnásťročná Greta Thunbergová povedala americkým politikom, že nerobia dosť pre záchranu klímy. Senátorov kritizovala s tým, že by mali konať, a nie iba mladých ekologických aktivistov chváliť. "Viem, že sa snažíte, ale nie dosť. Prepáčte," vyhlásila Thunbergová. Vlani svojím protestom za zníženie emisií pred švédskym parlamentom odštartovala vlnu študentských štrajkov za ochranu klímy v rámci hnutia Piatky pre budúcnosť.

"Nepozývajte nás sem, aby ste nám povedali, akí sme inšpiratívni bez toho, aby ste čokoľvek urobili," povedala Švédka. Do Kongresu prišla spolu s niekoľkými ďalšími pozvanými mladými aktivistami, ktorých cieľom je zvýšiť medzi americkými zákonodarcami podporu pre urgentné kroky na ochranu klímy. Senátor Ed Markey, ktorý stojí na čele senátnej pracovnej skupiny na ochranu klímy, ale dievčininu výzvu ignoroval a chválou nešetril.

Stretla sa s Obamom

Namiesto toho, aby zákonodarcom zaslala osobné vyhlásenie, ako býva pred takýmto vystúpením obvyklé, poslala Thunbergová do Kongresu správu o globálnej zmene klímy s vlastným komentárom. "Zasielam túto správu ako svoju výpoveď, pretože nechcem, aby ste počúvali mňa," napísala. "Chcem, aby ste počúvali vedcov a chcem, aby ste sa zjednotili s vedou a potom chcem, aby ste konali," doplnila.

Počas návštevy hlavného mesta USA sa aktivistka tiež stretla s bývalým prezidentom Barackom Obamom. Ten ju označil za "jednu z najlepších ochrankýň našej planéty". Greta pred americkými politikmi hovorila pred plánovaným štrajkom za ochranu klímy, ktorý by sa mal uskutočniť v piatok. V rámci neho sa podľa nej uskutoční v 139 krajinách 4638 akcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok