Občiansky parlament odmieta presun splnomocnenca pre Rómov na východ

TASR
19.7.2012 15:30

Občiansky parlament (OP) vyčíta slovenskej vláde jej spôsob riešenia problémov Rómov. OP tiež tvrdí, že súčasný splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák opakovane zlyhal a spôsobil tak nečinnosť celého úradu.

Občiansky parlament odmieta presun splnomocnenca pre Rómov na východ
SITA

"Účastníci prejavili znepokojenie nad tým, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity bol presunutý do kompetencie ministerstva vnútra, čo môže posilniť vnímanie Rómov len ako kriminálnikov a pokiaľ nebude splnomocnenec pre rómske komunity silnou a rešpektovanou osobnosťou, prehĺbi to dištanc majority voči Rómom a rómskej inteligencii a ďalej bude zvyšovať spoločenské napätie," uviedol podpredseda OP Radko Tokár. Dodal, že je veľmi dôležité, aby vláda pristúpila k výberu splnomocnenca nielen maximálne zodpovedne, ale aj veľmi rýchlo.

OP zároveň sformuloval aj Otvorenú výzvu vláde SR. V nej vyjadrili zásadný nesúhlas s plánovaným presunom bratislavského sídla Úradu splnomocnenca pre rómske komunity do Spišskej Novej Vsi. „Považujeme tento krok za krok späť, do roku 1989 z niekoľkých dôvodov," uviedol Tokár. Problém má byť podľa OP vnímaný ako problém celoeurópsky a zároveň ako jedna z priorít aj vlády SR.

"Spišská Nová Ves nemá kapacitu ako lokalita vnímaná ako centrum života Rómov. Problémy komunity sú tak regionálne odlišné, že ich vnímanie cez prizmu Spiša môže mať negatívny dopad na celú spoločnosť," vysvetlil Tokár. OP ďalej chce, aby vláda vnímala Rómov ako rovnocenných partnerov. Zároveň ponúka exekutíve pomoc.

"Chceme dosiahnuť, aby sa v riešení rómskej problematiky prestali uplatňovať laické prístupy a aby sa konečne začala riešiť profesionálne vo všetkých oblastiach života Rómov. Na Slovensku dnes máme stovky sociálnych pracovníkov s vysokoškolským vzdelaním, mnohí z nich sú Rómovia, ktorí si len ťažko hľadajú prácu, zatiaľ čo stovky amatérov sa hrajú na odborníkov a ženú nielen rómsku komunitu, ale celú spoločnosť do záhuby," uviedol Tokár.


Občiansky parlament je občianske združenie, ktoré pôsobí na Slovensku od začiatku tohto roka. Združuje občianske a profesijné organizácie z celého Slovenska, ktorých v parlamente zastupujú občianski poslanci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok