Zo stroskotanej lode v Atlantiku vylovili takmer 50-tonový poklad

TASR
19.7.2012 14:07

Americká prieskumná spoločnosť Odyssey Marine Exploration oznámila, že vylovila doteraz "najťažší poklad" zo stroskotanej lode, keď sa jej podarilo vytiahnuť 48 ton strieborných tehličiek z vraku britskej obchodnej lode SS Gairsoppa.

Zo stroskotanej lode v Atlantiku vylovili takmer 50-tonový poklad
SITA

Firma so sídlom v Tampe podľa servera ABC News uviedla, že je to zároveň najhlbšie položený poklad. Parník SS Gairsoppa potopila vo februári 1941 ponorka nemeckého námorníctva. Vytiahnuté striebro je vo forme 1203 tehál, ktoré už previezli na bezpečné miesto v Británii.

Približne 120 metrov dlhá oceľová loď bola v čase vojny v službách britského ministerstva vojenskej prepravy a plavila sa z Indie do Británie. V rozbúrenom mori parník s dochádzajúcimi zásobami uhlia zmenil kurz s cieľom nájsť útočisko v neďalekom prístave v meste Galway na západe Írska, ktoré bolo vtedy neutrálnym štátom. V pobrežných vodách sa však pohybovala nemecká ponorka U-101 pod vedením veliteľa Ernsta Mengersena, ktorá loď s nákladom striebra, železa a čaju potopila.

Incident prežili traja ľudia, ktorí sa na záchranných člnoch snažili doplaviť v pobrežiu. Po dvoch týždňoch tam však doplával živý iba jeden z nich. Odyssey Marine Exploration, firma obchodovaná i na americkej burze, už vlani v septembri oznámila, že loď SS Gairsoppa lokalizovala v hĺbke približne 4700 metrov pod hladinou Atlantického oceánu v medzinárodných vodách, asi 480 kilometrov juhozápadne od Írska.

Hlavná fáza projektu, vyťahovanie lode s pokladom, sa začala v máji. Firma očakáva, že sa jej podarí vyloviť celkovo 240 ton striebra. Spoločnosť Odyssey Marine Exploration má na základe zmluvy s britskou vládou z roku 2010 zaručených 80 percent objaveného pokladu, ktorého predbežná hodnota bola vyčíslená na základe poistného protokolu na desiatky miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok