Zem sa môže otepliť o 7 °C, katastrofu veští väčšina scenárov

TA3 ČTK
17.9.2019 12:53

Až o neuveriteľných sedem stupňov Celzia sa môže podľa posledných zistení otepliť naša planéta do konca storočia. Znamenalo by to spoločenský kolaps na doteraz nepredstaviteľnej úrovni. S katastrofou nepočíta len jeden z ôsmich skúmaných scenárov.

Zapojila sa stovka vedcov

Globálne otepľovanie je zdá sa ešte rýchlejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Toto varovanie priniesli poprední francúzski odborníci, ktorých nová klimatická simulácia poslúži ako podklad pre budúcu správu panelu OSN pre zmeny klímy. Iba jeden z ôsmich skúmaných scenárov počíta s udržaním otepľovania pod hranicou dvoch stupňov.

Na novej simulácii pracovala stovka bádateľov, okrem iného zo Štátneho ústredia vedeckého výskumu či z francúzskej meteorologickej služby Météo-France. Vedci vytvorili dva rôzne klimatické modely a do výsledkov následne zapracovali rôzne scenáre socioekonomického vývoja.

Iba jeden z ôsmich skúmaných scenárov počíta s udržaním otepľovania pod hranicou dvoch stupňov.

Para vytvára skleníkový efekt

"Pri najhoršom predpokladanom scenári dosahuje k roku 2100 nárast priemerných teplôt na planéte 6,5 až sedem stupňov," píše sa v záveroch štúdie. Spomínaná varianta počítala s rýchlym rastom ekonomiky podporovaným využívaním fosílnych palív. V správe IPCC z roku 2014 najpesimistickejší scenár predpovedal oteplenie o 4,8 stupňa Celzia.

Zhoršená predpoveď je podľa jedného z autorov štúdie výsledkom modelov, ktoré "lepšie vystihujú pozorovanú klímu". "Jedným z dôvodov je silnejšie spätné pôsobenie vodnej pary. Teplejší svet je zároveň vlhkejším svetom, ale vodná para vytvára skleníkový efekt, ktorý posilňuje globálne otepľovanie," povedal denníku Le Monde Olivier Boucher z klimatologického inštitútu IPSL.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok