Bugár prezradil, na ktorých zákonoch sa koalícia ešte nedohodla

TA3 SITA
17.9.2019 11:20

Na koaličných opatreniach, ktoré sú na aktuálnej parlamentnej schôdzi v druhom čítaní, majú koaličné strany dohodu. Tvrdí to predseda strany Most-Híd Béla Bugár, podľa ktorého však koaliční partneri nie sú ešte dohodnutí na opatreniach, ktoré sú v parlamente momentálne v prvom čítaní.

Bugár prezradil, na ktorých zákonoch sa koalícia ešte nedohodla
SITA/Martin Medňanský

Otázka dane z cigariet

V druhom čítaní je napríklad návrh Mosta-Híd na zvýšenie nezdaniteľného minima, návrhy SNS na zníženie dane z príjmov pre malých podnikateľov, DPH na denníky a vybrané potraviny, či zvýšenie rodičovského príspevku, ktoré navrhuje Smer-SD.

"Všetko, čo je v druhom čítaní, na tom je dohoda. My máme jeden jediný návrh zákona v druhom čítaní, a to je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Na tom je dohoda. Ja hovorím o ďalších veciach, ktoré sú v prvom čítaní, na ktorých dohoda nie je," povedal v utorok v Národnej rade SR novinárom Bugár. V prvom čítaní majú koaličné strany napríklad návrhy na naviazanie minimálnej mzdy na priemernú mzdu, zvýšenie minimálnych dôchodkov či rozšírenie rekreačných poukazov aj na podniky s menej ako 50 zamestnancami.

Podľa Bugára je však stále otvorená aj otázka prípadného zvyšovania spotrebnej dane z cigariet, tabaku aj bezdymových tabakových výrobkov, ktoré navrhol minister financií Ladislav Kamenický. A to napriek tomu, že predseda SNS Andrej Danko opakovane vyhlásil, že tento návrh jeho strana nepodporí.

Kamenický by mal byť na rokovaní

"Cigarety budú uzavretá vec, keď pán minister financií povie, že za takýchto podmienok to sťahuje, alebo nájdeme niečo iné. Ale nedá sa povedať, že chceme rozdať ďalšie stámilióny, ale odkiaľ tie peniaze zobrať, to ma nezaujíma. To neexistuje. To je nezodpovedné a samozrejme za to my hlasovať nebudeme," reagoval Bugár.

Koalícia by tak mala o viacerých návrhoch, ktoré sú už na programe aktuálnej schôdze, ešte rokovať. Otázne je, kedy sa k tomu dostane. Tak Andrej Danko, ako aj Béla Bugár hovoria, že na tomto rokovaní sa musí zúčastniť aj minister financií, aby sa mohli baviť aj o dopade na štátny rozpočet. Momentálne však situáciu komplikuje aktuálny program vládneho kabinetu, ktorý má naplánované výjazdové rokovanie na utorok aj stredu na východe Slovenska. "Bez ministra financií ja si myslím, že to sa nedá. To je môj názor," dodal Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok