Fico mal vydierať Kisku, NAKA trestné stíhanie zastavila

TA3 TASR SITA
16.9.2019 17:43

Národná kriminálna agentúra zastavila trestné stíhanie vo veci údajného vydierania bývalého prezidenta Andreja Kisku bývalým premiérom Robertom Ficom. Informáciu potvrdilo Prezídium Policajného zboru.

Fico mal vydierať Kisku, NAKA trestné stíhanie zastavila
SITA/Diana Černáková

Skutok nie je trestným činom

Vyšetrovateľ v kauze údajného vydierania Kisku zo strany Fica rozhodol, že skutok nie je trestným činom, informovala televízia JOJ s tým, že jej to potvrdilo Prezídium Policajného zboru.

"Vyšetrovateľ NAKA začal preverovať podozrenie z trestného činu vydierania ex offo. Vyšetrovateľ si predvolal na výsluch všetky zainteresované osoby, po vyhodnotení vec 11.09.2019 zastavil, pretože nie je tento skutok trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," uviedla hovorkyňa prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Fico sa mal Kiskovi podľa slov bývalej hlavy štátu vyhrážať v čase, keď sa expremiér snažil získať post predsedu Ústavného súdu. Poslanec parlamentu Ondrej Dostál preto podal trestné oznámenie. Najvyšší predstavitelia štátu sa tak striedali na výsluchoch.

Kiska: Fico sa denne usvedčuje aj sám

Na novú situáciu reagoval aj Andrej Kiska, dnes líder politickej strany Za ľudí. „Trestné oznámenie som ja nepodával, policajný vyšetrovateľ vo svojej správe, ktorú zverejnili médiá, napísal, že Kočner s Bödörom dlhodobo pracovali na mojej diskreditácii prostredníctvom polície v prospech strany Smer, a preto žiadne trestné oznámenia na Fica nemajú zmysel. Dialo sa to počas môjho celého funkčného obdobia. Vypovedať som bol teda len preto, že ma polícia predvolala,“ uviedol Kiska. O jeho stanovisku informoval mailom tím strany Za ľudí. „Som presvedčený, že Robert Fico sa dennodenne usvedčuje sám, ľudia to vidia, preferencie Smeru padajú a už o 6 mesiacov ho definitívne pošlú do zabudnutia. Slovensko sa potom konečne nadýchne spravodlivosti a slušnosti,“ povedal Kiska.

Daniel Lipšic, ktorý zastupuje v prípade Andreja Kisku, sa o tomto rozhodnutí dozvedel z médií. Ďalší postup zváži s klientom po doručení uznesenia s odôvodnením. „Pokiaľ nám bude uznesenie doručené s odôvodením, tak samozrejme, že s klientom zvážime ďalší postup. To znamená, odvoláme sa proti rozhodnutiu, ktoré nie je právoplatné a podáme sťažnosť,“ povedal.

Rovnako sa o tom z médií dozvedel poslanec za SaS Ondrej Dostál, ktorý spomínané trestné oznámenie podal. „Neviem, aká je tam skutková situácia, tak nemôžem hovoriť o sklamaní. A teda, keby som sa mohol oboznámiť s rozhodnutím, tak sa môžem vyjadriť, či mám podobný názor ako orgány činné v trestnom konaní, alebo iba to zamietli pod koberec. Ale v tejto chvíli takéto vyjadrenie neviem dať,“ uviedol Dostál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok