Sme rodina podporí Kalavskej reformu nemocníc, presvedčila ich

TA3 SITA
16.9.2019 17:31

Hnutie Sme rodina v parlamente podporí návrh stratifikácie nemocníc, ktorý pripravovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Opozičná strana o tom informovala v tlačovej správe. Členovia hnutia Sme rodina považujú pripravovaný návrh na stratifikáciu nemocníc za prospešný pre občanov Slovenska, a nie pre finančné skupiny.

Sme rodina podporí Kalavskej reformu nemocníc, presvedčila ich
TASR/František Iván

Pre občanov, nie pre finančné skupiny

Po stretnutí s ministerkou Kalavskou sa zástupcovia hnutia Sme rodina presvedčili o tom, že stratifikácia "prinesie vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti a nemocniciam lepšie hospodárenie". Návrh podľa nich nie je šitý na mieru finančnej skupine Penta. Eliminácia uprednostňovania záujmov finančných skupín nastala aj v prípade novej nemocnice Bory, ktorá má mať podľa ministerky len vedľajší význam z pohľadu zaradenia do siete zdravotníckych zariadení. Ministerka chce podľa hnutia Sme rodina riešiť aj podnikavosť niektorých lekárov, a to zamedzením dvojitých úväzkov. Niektorí lekári totižto vykonávali výnosné úkony vo vlastnom zariadení a stratové úkony prevažne v štátnych zariadeniach.

Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorého súčasťou pôvodne bola aj tzv. stratifikácia nemocníc, parlament presunul na októbrovú schôdzu. Ako minulý týždeň vo štvrtok v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie navrhovanej novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská by sa mala postupne stretnúť so zástupcami všetkých politických strán. Bude ich presviedčať o potrebe reformy, teda stratifikácii nemocníc. "Dúfam, že ich presvedčím, aj napríklad v kontexte financovania rezortu. Nie som za to, aby sa peniaze liali neefektívne, musia ísť ruka v ruke na zvýšenie efektivity, 'upratanie zdravotníctva' a dofinancovanie," uviedla v strede minulého týždňa Kalavská. Stratifikácia nemocníc by podľa nej mala prispieť k tomu, aby boli peniaze delené adresne. "Stratifikácia nesúvisí so šetrením peňazí, ale s efektívnejším využívaním verejných zdrojov, aby to na konci dňa lepšie pocítil pacient," povedala ministerka.

Kalavská chce komplex riešení

Vďaka reforme, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, sa podľa Kalavskej zdroje využijú lepšie. "Pocítime to za niekoľko rokov aj na tabuľkách, že slovenský pacient zbytočne neumiera o niekoľkonásobne viac ako pacient v okolitých európskych štátoch," konštatovala. Zdravotníctvo sa podľa nej nedá riešiť "jedným výstrelom", je potrebné mať komplex riešení, aby bolo možné dospieť k zdarnému koncu.

Vláda schválila 21. augusta návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý mal zaviesť reformu nemocníc. Reformu zo zákona však napokon vypustili, v rámci zákona prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti.

Stratifikácia nemocníc má zaviesť novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmyslom je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Stratifikácia nemocníc mala ísť na rokovanie vlády ako návrh ústavného zákona. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa však rozhodla, že legislatívny návrh k stratifikácii nemocníc na rokovanie kabinetu nepredloží ako návrh ústavného zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok