ÚVO si zachraňuje dobré meno, pustil sa do neriešených prípadov

TA3 TASR SITA
16.9.2019 12:06

Dlhodobo neriešených prípadov na Úrade pre verejné obstarávanie bolo objavených celkovo 101. Z toho sa za desať mesiacov ukončilo 97 konaní. Za konania, v ktorých úrad konštatoval porušenie zákona, uložil pokutu vo výške 813.450 eur. Informoval o tom na tlačovej konferencii predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

"V prípade, že by tieto prípady boli vyriešené v zákonných lehotách, bola by táto suma o 1 830 522 eur vyššia," povedal Hlivák. Predseda úradu informoval o neukončených konaniach ešte vlani v novembri, pričom predtým podal trestné oznámenia na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie z trestného činu počas bývalého vedenia ÚVO. Tieto závažné skutočnosti mohli podľa Hliváka, ktorý je vo funkcii od septembra 2017, ohroziť dobré meno úradu, jeho dôveryhodnosť a nezávislosť v očiach verejnosti.

"Išlo o zistenia týkajúce sa viacerých konaní vedených na úrade, ktoré neboli ukončené ani niekoľko rokov po uplynutí zákonných lehôt. Na začiatku išlo o sedem konaní, o ktorých som sa dozvedel koncom februára 2018," uviedol Hlivák. Preto bezodkladne zriadil poradnú komisiu, ktorú poveril, aby preverila všetky tieto neukončené konania, a nariadil, aby boli ukončené. Zároveň nariadil skontrolovanie stavu všetkých konaní. "Poradná komisia v rámci jej činnosti objavila ďalší zoznam neukončených konaní, ktoré mi predložila koncom septembra 2018," poznamenal šéf úradu s tým, že komisia predložila záverečnú správu vlani v decembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok