Dúhový pochod prerušila krajná pravica, musela zasiahnuť polícia

TA3 TASR
15.9.2019 21:40

Polícia v hlavnom meste Srbska sa dostala nakrátko do potýčky s prívržencami krajnej pravice, ktorí sa snažili zabrániť pochodu sexuálnych menšín za účasti srbskej premiérky Any Brnabičovej.

Dúhový pochod prerušila krajná pravica, musela zasiahnuť polícia
SITA/AP

Brnabičová, ktorá sa otvorene hlási k homosexualite, a jej partnerka sa pripojili k niekoľkým stovkám aktivistov v rámci každoročného pochodu lesieb, gejov, bisexuálov či transrodových osôb v centre Belehradu. Polícia danú časť mesta uzavrela, ešte niekoľko hodín pred začiatkom podujatia sa však v uliciach zhromaždilo približne 150 sympatizantov krajnej pravice. Niektorí z nich držali v rukách symboly pravoslávneho kresťanstva a spievali náboženské piesne, ďalší protestovali v odeve pravoslávnych mníchov.

srbb_ac1100ae-931d-78fa.jpg

Najmenej piatich protestujúcich odviedli policajti po tom, ako odmietli uvoľniť trasu pochodu. Ten ďalej prebiehal bez vážnejších incidentov. Brnabičová nastúpila do funkcie v roku 2017 a v tradične konzervatívnom Srbsku je prvou otvorene homosexuálnou premiérkou. Medzi príslušníkmi sexuálnych menšín v Belehrade však nie je veľmi populárna, keďže podľa nich urobila zatiaľ len málo na presadenie ich práv.

"Dnes vysielame odkaz tolerancie, ktorá musí byť v Srbsku zachovaná. Myslím si, že ideme správnym smerom," vyhlásila Brnabičová pri príležitosti nedeľňajšieho pochodu. Prvý z tzv. pochodov hrdosti sa uskutočnil v Belehrade v roku 2001, keď účastníkov napadli skupiny chuligánov a ultranacionalistov. Od roku 2014 už prebiehajú tieto podujatia bez vážnejších incidentov.

Témy: Srbsko Polícia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok