Na ropných poliach vypukol požiar, na videu zachytili aj streľbu

TA3 TASR
14.9.2019 08:08

V Saudskej Arábii došlo k útokom dronmi na dve ropné zariadenia tamojšej štátnej spoločnosti Aramco. Informuje o tom tamojšie ministerstvo vnútra. V oboch komplexoch vypukol požiar, ktorý je už teraz pod kontrolou.

Výbuch a žeravé plamene

V online videách, ktoré boli zjavne natočené neďaleko mesta Dammam vo východnej provincii kráľovstva, bolo v pozadí počuť zvuk streľby. Dym ponad obzorom a žeravé plamene boli viditeľné z veľkej vzdialenosti. Štátne médiá Saudskej Arábie o incidente bezprostredne neinformovali. Dubajská televízia al-Arabíja bola prvá, kto informoval o výbuchu, citujúc svojho vlastného spravodajcu v oblasti.

Televízia uviedla, že požiar je pod kontrolou. Spoločnosť Aramco spracováva kyslú ropu na sladkú a tá sa potom prepravuje na prekládkové stanice v Perzskom zálive a Červenom mori. Podľa odhadov dokáže spracovať až 7 miliónov barelov ropy denne. Fabrika bola v minulosti terčom militantov. Samovražední bomboví útočníci al-Káidy sa pokúsili zaútočiť na ropný komplex vo februári 2006. Útok bol však neúspešný.

Útočiť mali drony

Saudskoarabské ministerstvo vnútra oznámilo, že na dve dôležité ropné zariadenia v kráľovstve zaútočili bezpilotné lietadlá. K útoku sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia. Ich vojenský hovorca vyhlásil, že vyslali desať dronov, aby zaútočili na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe krajiny.

Hovorca súčasne varoval, že útoky húsíov proti Saudskej Arábii sa len zintenzívnia, ak bude vojna v Jemene pokračovať. "Jedinou možnosťou pre saudskoarabskú vládu je prestať na nás útočiť," vyhlásil vo vystúpení, ktoré odvysielala satelitná televízia húsíov. Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia bojuje proti povstalcom v susednom Jemene od marca 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok