Opozícia chce odvolať premiéra, diskusia trvala takmer 11 hodín

TA3 TASR SITA
13.9.2019 12:17

Na tretíkrát sa opozícii konečne podarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu o odvolaní premiéra Petra Pellegriniho, parlament bol tentokrát uznášaniaschopný. Hlasovanie o premiérovi prebehne v utorok o 9:00. Dôvodom snahy o odvolanie je Pellegriniho postoj ku kauze Moniky Jankovskej. Udalosti sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

23:30 Po vyše desiatich hodinách sa skončila rozprava počas mimoriadnej schôdze parlamentu. Jej výsledok sa dozvieme v utorok 17. septembra o 9:00.

20:45 Pre premiéra je podstatné, že Monika Jankovská už vo funkcii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nie je. "Keby neodišla, potom by sme mohli hodnotiť, aký bude ďalší vývoj," vyhlásil v pléne. Pellegrini tiež Matovičovi odkázal, že nemá problém sa hájiť aj sám. "Čelím 'extrémnemu' útoku asi 12 poslancov, ktorí tu sedia. To by som zvládol aj sám, nemusia tu byť koaliční poslanci a členovia vlády," reagoval na výčitku Matoviča, že Pellegriniho nebránia jeho spolustraníci.

19:10 Pozrite si reakciu premiéra na jeho odvolávanie, ktoré zdieľal na sociálnej sieti.

17:40 „Keby SaS po zverejnení správ svojho lídra Richarda Sulíka s Marianom K. a po kauze Sasanka žiadala jeho odchod zo strany, mala by v súčasnosti právo žiadať odvolanie niekoho iného," povedal to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

17:25 Vyjadrila sa aj poslankyňa za Slobodu a Solidaritu Natália Blahová. Hovorí, že takýto „bábkový premiér" nemá podľa nej čo robiť na čele vlády. Ako uviedla na schôdzi, výroky a konanie Pellegriniho považuje za festival politického alibizmu a oportunizmu.

15:20 „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," vyjadril sa Pellegrini k Matovičovi. „Nebolo Vám dopriate, aby Vám ľudia v regiónoch ďakovali za to, čo ste pre nich urobili, ako ste pomohli riešiť ich problémy. Lebo Vy ste nič také nerobili, len luxusne sedíte v opozičnej lavici a beriete luxusný plat. Nenesiete zodpovednosť za nič, čo sa v tomto štáte deje, lebo ste žiadnu exekutívnu funkciu nezastávali. Je mi úprimne ľúto, že ste nezažili, aké je to niekomu pomôcť," uviedol v pléne Pellegrini.

15:00 Pred poslancov sa postavil aj premiér. "Neviem, či som niekedy videl tak slabý návrh na odvolanie premiéra," vyjadril sa Pellegrini na adresu Matoviča. "V prípade Moniky Jankovskej som postupoval tak, ako som mal a tak, ako každý predseda vlády má."

14:10 Pozrite si tlačovú besedu predsedu NR SR Andreja Danka po zasadnutí Koaličnej rady.

14:00 Danko sa pokúsi kontaktovať navrhovateľov, ktorí schôdzu iniciovali, aby nedošlo k duplicite, keďže hlasovanie o dôvere premiérovi je zatiaľ aj posledným bodom programu riadnej septembrovej schôdze. Ústavnoprávny výbor podľa neho nedal jasné stanovisko, čo robiť v situácii, ktorá vznikla.

13:45 Matovič označil Pellegriniho za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič.  „Vaša argumentácia bola postavená na tom, že musíme počkať na výsledky orgánov činných v trestnom konaní. Chceli ste od Slovenska, aby sklonilo hlavu, aby sme čakali, kým súdy rozhodnú, že Monika Jankovská sa spreneverila svojej funkcii. My sme naopak chceli, aby ste chránili morálnu zodpovednosť a vieru ľudí v spravodlivosť. Vy ste sa namiesto toho v tejto kľúčovej situácii rozhodli, že budete slúžiť mafii, ktorej slúžite už 19 rokov, a tou mafiou je Smer-SD,“ povedal počas vystúpenia v pléne Matovič.

13:40 Pozrite si fotografie z rokovacej sály počas mimoriadnej 50. schôdze, ktorej programom je prerokovanie návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády.

13:30 "Na koaličnej schôdzi sme preberali najmä to, že táto schôdza bude otvorená, myslím si, že predseda vlády má podporu koaličných lídrov. Tento bod sa prejednáva do prejednania celého programu, hlasovanie o dôvere by malo byť v utorok o deviatej, pretože v pondelok nie je možné rokovať, sú vypočutia kandidátov na ÚS a poobede bilaterálne rokovania s českým parlamentom," priblížil Danko.

13:25 "Nechcelo sa nám zase kontrolovať dochádzku poslancov," komentoval otvorenie mimoriadnej schôdze na brífingu Andrej Danko.

13:10 Pred poslancov sa postavil líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič. Kritizoval správanie koalície počas prvých dvoch pokusov o mimoriadnu schôdzu a hovorí o "mafii, ktorá ovládla štát a vládne tu už dvanásty rok".

13:07 Poslanci parlamentu začali mimoriadnu schôdzu, na ktorej premiér čelí pokusu o odvolanie z funkcie. Prezentovalo sa 130 poslancov. Poslanci si odsúhlasili, že budú rokovať aj po 16:00. Hlasovanie bude v utorok 17. septembra o 9:00.

13:05 Gong oznámil začiatok 50. schodze parlamentu. Poslanci sa prezentujú - prítomných bolo 130 poslancov a NR SR je preto uznášaniaschopná.

12:05 Poslanci ukončili rokovanie, už o hodinu ich čaká mimoriadna schôdza o vyslovení nedôvery premiérovi.

11:50 Po tom, ako opozícia vyzbierala podpisy pod ďalšiu schôdzu s tým istým cieľom, sa šéf parlamentu Andrej Danko obrátil na ústavnoprávny výbor s otázkou, či je možné zvolať dve schôdze s tým istým cieľom. Podľa predsedu výboru Róberta Madeja ide o neštandardnú situáciu: „Tak, ako návrh zákona nie je predmetom dvojakého prerokovávania, nemalo by to platiť ani pri návrhu na odvolávanie. Je preto vhodné, aby predkladatelia zvážili späťvzatie jedného z týchto návrhov.“ S touto a obdobnými situáciami by sa mal podľa Madeja do budúcnosti vyrovnať zákon o rokovacom poriadku.

Danko rozhodol, že ak budú v pléne prítomní všetci poslanci, ktorí sa podpísali pod ďalšiu mimoriadnu, 50. schôdzu, začne sa o 13:00. Verí, že tá druhá mimoriadna schôdza, ktorá je zaradená ako posledný bod programu 49. schôdze, bude v tom prípade krátka.

11:40 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár deklaroval, že poslanci jeho strany podporia otvorenie mimoriadnej schôdze:"Mostu-Híd je jedno, ako zareagujú koaliční partneri, my určite budeme hlasovať za otvorenie mimoriadnej schôdze."

11:30 Pozrite si, ako prebiehal neúspešný pondelkový pokus o zvolanie mimoriadnej schôdze a ako naň reagovali politici.

11:20 Opozícia chce Pellegriniho zbaviť funkcie preto, lebo nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská komunikáciu popiera.

Odvolávanie iniciovalo hnutie OĽANO. Ako uviedol líder hnutia Igor Matovič, dôvodom schôdze je premiérov "zbabelý prístup" k otázke štátnej tajomníčky.

Jankovská 3. septembra na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie. Tvrdí, že s Kočnerom nekomunikovala, ani ho nepozná a mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala, tak, ako dobrovoľne vydala všetky kódy k svojmu mobilu, keďže nemá čo tajiť. Celú komunikáciu s Kočnerom označila za "údajnú". Jankovskú 4. septembra vláda na jej žiadosť odvolala.

"Pellegriniho budeme brániť všetkými dostupnými prostriedkami", reagoval na sociálnej sieti šéf Smeru-SD Robert Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok