Twitter zablokoval účty lídrovi komunistov, jeho dcére i novinárom

TA3 TASR
13.9.2019 07:10

Americká spoločnosť Twitter zablokovala na svojej rovnomennej sociálnej sieti účty lídrovi kubánskych komunistov Raúlovi Castrovi, jeho dcére Mariele Castrovej a taktiež kubánskym popredným médiám. Zväz kubánskych novinárov tento krok odsúdil ako "masívnu cenzúru".

Twitter zablokoval účty lídrovi komunistov, jeho dcére i novinárom
SITA/AP

Zablokovanie účtov na Twitteri, ku ktorému došlo v stredu večer, postihlo taktiež desiatky novinárov zo štátnych médií a ministerstvo komunikácií. Hovorca Twitteru reagoval na otázku Reuters s vysvetlením, že podľa pravidiel tejto sociálnej siete je zakázané jej užívateľom zosilňovať či narušovať debatu na platforme zmnožovaním svojich účtov. Twitter Kubáncom zablokoval účty po tom, ako kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v televíznom prejave varoval pred energetickou krízou v dôsledku amerických sankcií.

Podľa vyhlásenia zväzu kubánskych novinárov ide o mohutný čin "kybernetického boja, ktorého cieľom je obmedziť slobodu prejavu kubánskych inštitúcií a občanov a umlčať vodcov revolúcie". Kuba je štátom, v ktorom vládne jedna strana a tá má aj monopol na vyjadrovanie sa vo verejnom priestore a v tradičných médiách, dodal Reuters.

Štátne médiá síce oficiálne mávajú rôzne smerovanie, často však publikujú podobné či dokonca rovnaké články. Díaz-Canel z nedostatku paliva v stredu obvinil americké sankcie, ktoré zahŕňajú opatrenia voči prepravným spoločnostiam privážajúcim na ostrov ropu najmä z Venezuely. Obyvateľov Kuby varoval pred bezprostrednými následkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok