Z chaosu okolo brexitu vedú len tri hlavné cesty. Pozrite si, aké

TA3 ČTK
14.9.2019 10:15

V súčasnom kolotoči udalostí okolo brexitu sa podľa agentúr črtajú tri hlavné scenáre, a to odklad brexitu, odchod Británie z Európskej únie s dohodou alebo zrušenie úsilia o brexit. Po súhlase kráľovnej začal platiť zákon, ktorý má znemožniť brexit bez dohody. Poslanci odmietli návrhy premiéra Borisa Johnsona na usporiadanie predčasných volieb a parlament je pozastavený.

Z chaosu okolo brexitu vedú len tri hlavné cesty. Pozrite si, aké
SITA/PA via AP

1. Odklad brexitu či neriadený odchod

V Británii vstúpil do platnosti zákon, ktorý by za istých okolností na konci októbra nútil vládu dohodnúť so zvyškom EÚ ďalší odklad Brexitu. Opatrenie prešlo aj poslednou fázou procesu, keď mu formálny súhlas udelila kráľovná Alžbeta II.

Britský odchod z Únie je aktuálne naplánovaný na 31. október a schválený zákon má zabrániť možnosti, že Británia v tomto termíne z bloku vystúpi bez "rozvodovej" dohody.

Nový zákon dáva vláde čas do 19. októbra, aby dohodu o podmienkach brexitu presadila v parlamente, alebo aby od zákonodarcov získala súhlas pre neriadený odchod. Ak nebude splnená ani jedna z týchto podmienok, musí kabinet na základe zákona požiadať o ďalší odklad brexitu, tentokrát do 31. januára 2020.

Práca zákonodarcov je však prerušená na päť týždňov, do 14. októbra. Johnson naviac opätovne sľúbil, že zaistí rozvodovú dohodu s Úniou na summite, ktorý sa koná 17. októbra, pričom znovu odmietol odklad brexitu. Zákon však podľa servera BBC News brexit bez dohody úplne nevylučuje.

2. Žiadny brexit a zotrvanie v EÚ

Johnson by mohol utrpieť porážku v prípadných predčasných parlamentných voľbách, možno aj po tom, ako bude prinútený k odkladu brexitu. Premiérom sa stane Jeremy Corbyn. Bude zvolané nové referendum, v ktorom sa Briti vyslovia za zotrvanie v Únii.

Corbyn oznámil, že v prípade volieb budú labouristi požadovať, aby akákoľvek brexitová dohoda bola schválená referendom. Hoci zatiaľ nie je úplne isté, aké konkrétne možnosti voľby by toto referendum zahŕňalo.

Keby sa Briti v ďalšom referende vyslovili pre zotrvanie v EÚ, zrušila by sa oficiálna žiadosť o vystúpenie a brexit by sa skončil. To však neplatí pre spory okolo neho. Odporcovia členstva v Únii by sa opäť usilovali o ďalšie referendum.

Naviac nie je isté, že by v druhom referende zvíťazili stúpenci zotrvania v európskom bloku. Podľa prieskumu verejnej mienky sa názory respondentov na brexit príliš nemenia. Odporcovia brexitu sa od referenda v roku 2016 nedokázali zjednotiť v ucelenú silu.

3. Brexit s dohodou

S touto verziou, zdá sa, stále počíta Boris Johnson. V reakcii na hlasovanie Dolnej snemovne parlamentu, keď opäť odmietla jeho návrh na usporiadanie predčasných volieb, sľúbil zaistiť rozvodovú dohodu s EÚ na summite, ktorý bude 17. októbra.

Akákoľvek dohoda by musela byť založená na zmluve o rozchode, ktorú vyjednala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová s Úniou vlani na jeseň, ale nedokázala ju presadiť v britskom parlamente.

Problém predstavuje najmä írska poistka, ktorá má zabrániť prísnym kontrolám na írskej hranici, ktoré odstránila dohoda z roku 1998.

Írsko je kľúčové pre akékoľvek brexitové riešenie. Hoci táto krajina predstavuje podľa objemu HDP asi len osminu britskej ekonomiky (2,8 bilióna dolárov), stojí za ňou zvyšok Európskej únie, ktorej HDP predstavuje asi 15,9 bilióna dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok