Národný letecký dopravca nebude, Danko chce aspoň vnútroštátnu linku

TA3 SITA TASR
11.9.2019 11:06

Ministerstvo dopravy a výstavby už nepočíta s vytvorením národného leteckého dopravcu. Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek povedal, že spomínaný návrh na rokovanie vlády už nepredloží.

Národný letecký dopravca nebude, Danko chce aspoň vnútroštátnu linku
TASR/Pavel Neubauer

Érsek: Je to stratový podnik

"Ekonomická analýza ukázala, že to nie je vhodný projekt, tým pádom pre mňa je to zaväzujúce. Nechal som preto vypracovať analýzu," informoval minister v stredu pred rokovaním vlády.

O projekte národného leteckého dopravcu, ktorý je súčasťou programového vyhlásenia súčasnej vládnej koalície, by podľa ministra dopravy mala rozhodnúť budúca vláda. "Keby som bol aj v ďalšom období ministrom, tak by som to neodporučil, pokiaľ budú také čísla ako teraz," poznamenal Érsek. "Je to stratový podnik, ale môže sa rozhodnúť vláda alebo Národná rada SR, že chcú mať národného prepravcu," poznamenal minister s tým, že on tento návrh na vládu nepredloží.

Pre SaS to bola od začiatku strata času

SaS v reakcii uviedla, že od začiatku vnímala tému leteckého dopravcu, ktorú navrhol Andrej Danko, ako absolútnu stratu času a mrhanie financiami. „Už pred pol rokom sme upozorňovali vládu a verejnosť na to, že zriadenie národného leteckého dopravcu je dopredu odsúdené na zánik. Tiež sme varovali, že vypracovanie analýz za 57-tisíc eur je vyhadzovanie peňazí von oknom. Ešte skôr než sa akákoľvek analýza začala robiť, bolo jasné, ako to celé dopadne,“ uviedol poslanec a tímlíder strany pre dopravu Miroslav Ivan.

Nezmyslom bolo podľa liberálov aj to, že analýza počítala s nákladmi štátu v hodnote desiatok miliónov eur na založenie prvých 15 mesiacov prevádzky. „Dôkazom nekompetentnosti ministerstva dopravy realizovať nápady Andreja Danka je, že ministerstvo nedalo ani len posúdiť investíciu za viac ako 100 miliónov eur Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. Z toho dôvodu si myslíme, že 57-tisíc eur za spomínanú zbytočnú analýzu by malo byť zosobnených,“ uzavrel Ivan.

Andrej Danko si myslí, že Slovensko potrebuje aspoň vnútroštátnu leteckú linku medzi Košicami, Popradom a Bratislavou. Národného dopravcu vraj nechce siliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok