Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple odhaľuje tri nové smartfóny iPhone 11 a nový iPad pre rok 2019

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple predviedla na svojom každoročnom podujatí trojicu nových smartfónov iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max, spolu s novým 10,2 palcovým iPadom. Smartfóny získali vyšší výkon a dlhšiu výdrž batérie, no vývojári venovali najviac pozornosti vylepšeniu ich fotoaparátov.

Štandardný model 6,1 palcového smartfónu iPhone 11 je v podstate priamym nástupcom modelu iPhone XR. Do výbavy získal duálny zadný fotoaparát s rozlíšením 12 + 12 megapixelov. Ten získal nový ultraširoký objektív, s 0,5 násobným priblížením. Smartfón umožní tiež nakrúcať videá v ostrom rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu, a to aj v širokouhlom režime. Nový iPhone 11 bude dostupný v šiestich farbách: čiernej, bielej, fialovej, žltej, zelenej a červenej.

Spoločnosť Apple predstavila nové smartfóny iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max. 

Ďalšími mobilnými novinkami z dielne Apple sú 5,8 palcový iPhone 11 Pro a 6,5-palcový iPhone 11 Pro Max, ktoré sú nástupcami modelov iPhone XS a iPhone XS Max. Tieto smartfóny sa môžu pochváliť zdokonaleným displejom Super Retina XDR s vyšším rozlíšením a svietivosťou až 800 nitov pri používaní na slnku, alebo až 1 200 nitov, ak používateľ prezerá obsah v extrémnom dynamickom rozsahu XDR. V porovnaní s predchodcami sa pritom podarilo predĺžiť výdrž batérie o zhruba 4 až 5 hodín používania.

Oba modely iPhone 11 Pro a 11 Pro Max získali trojitý zadný fotoaparát 12 + 12 + 12 megapixelov s širokým, ultraširokým (120 stupňov) a telefoto objektívom pre 2-násobné priblíženie. Nechýba možnosť nakrúcania 4K videí pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, pričom spoločnosť Apple predviedla zaujímavú funkciu, kedy smartfón zaznamenal naraz dva 4K videostreamy v aplikáciách, ktoré túto funkciu podporujú.

 Smartfóny Apple iPhone 11 Pro a Pro Max majú trojitý zadný fotoaparát.

Všetky tri nové telefóny iPhone disponujú špeciálnym nočným režimom pre získanie lepších záberov aj v zhoršených svetelných podmienkach. S ich prednou selfie kamerou si používateľ môže dokonca natočiť spomalené selfie video. Smartfóny dostali do výbavy úplne nový procesor A13 Bionic z dielne Apple, ktorý je údajne omnoho rýchlejší ako procesor v minuloročných modeloch.

Predbežné objednávky nových smartfónov iPhone pre rok 2019 sa začínajú 13. septembra, pričom distribúcia a dostupnosť v obchodoch je naplánovaná na 20. septembra. Smartfón Apple iPhone 11 sa bude predávať za cenu od 699 dolárov, model iPhone 11 Pro od 999 dolárov a najväčší model iPhone 11 Pro Max od 1 099 dolárov. Všetky tieto telefóny budú mať nový operačný systéme iOS 13.

Smartfón Apple iPhone 11 sa bude dodávať v šiestich farbách. 

Súčasne s príchodom operačného systému iOS 13 pre telefóny iPhone sa aj tablety iPad po prvý krát dočkajú vlastného operačného systému iPadOS. Na svojom podujatí pritom spoločnosť Apple predstavila aj úplne nový 10,2 palcový tablet iPad, ktorý má nahradiť existujúci základný model 9,7 palcového tabletu. Novinka bola vylepšená tak, aby lepšie podporovala pripojiteľnú klávesnicu. Po dizajnovej stránke nedošlo k žiadnym zmenám. Nový 10,2 palcový Apple iPad sa bude predávať za cenu 329 dolárov.

 Spoločnosť Apple tiež oznámila nový 10,2 palcový tablet iPad.