Ficov kabinet pohrozil bankám a povolil súkromnú VŠ

TA3, TASR, SITA
18.7.2012 14:13

Vláda Roberta Fica sa dnes venovala bankám, ktoré zvyšujú poplatky, novej súkromnej VŠ, vojakom v Afganistane i škodám po povodniach.

Ficov kabinet pohrozil bankám a povolil súkromnú VŠ
SITA

Záznam z tlačovej besedy po rokovaní vlády

Bankám hrozia vysoké pokuty za zvýšenie poplatkov

Bankové domy zvyšujú svoje poplatky, a tak chce vláda Roberta Fica reagovať viacerými opatreniami. Zabezpečiť chce systémovú ochranu spotrebiteľov, zavedenie nových pokút či rozšírenie služieb Štátnej pokladnice pre štátne podniky.

"Ministerstvo financií predloží na rokovanie vlády osobitný návrh zákona, ktorý zabezpečí systémovú ochranu spotrebiteľa na finančnom trhu," objasnil na dnešnej tlačovej konferencii premiér Fico. Upozornil, že takýto zákon zatiaľ na Slovensku nie je.

Kabinet chce tiež do legislatívy o mimoriadnom bankovom odvode zakomponovať ustanovenie, ktoré zakáže bankám prenášať toto bremeno na klientov. Ak k tomuto aj napriek tomu pristúpia, budú im hroziť po dokázaní Národnou bankou Slovenska sankcie do výšky 660 tisíc eur.

Zároveň sa vláda rozhodla rozšíriť služby Štátnej pokladnice, a tak preniesť do nej účty štátnych podnikov z komerčných bánk. Vo štvrtok by mala o tom rozhodnúť dozorná rada JAVYSu. Nasledovať bude Nemocnica svätého Michala a Lesy SR. "Jednoducho chceme ukázať, že im vieme konkurovať v niektorých oblastiach," konštatoval Fico.

Doplnil, že banky zdvíhajú svoje poplatky pre straty na úrokových výnosoch. Súvis tak nevidí s plánovaným zavedením mimoriadneho bankového odvodu. "Doteraz sme neprijali žiadny zákon, ktorý sa dotýka bankového sektora," vysvetlil s tým, že legislatíva je ešte len predmetom rokovania Národnej rady SR.

Premiér dodal, že rezort financií aj NBS sa začali bankovým sektorom zaoberať hneď po zvyšovaní poplatkov. "Pozerali sme sa na rast poplatkov v posledných piatich mesiacoch. Všetky informácie, ktoré máme, hovoria o tom, že poplatky vzrástli o 1,3 %," uviedol a upozornil, že k razantnému zvyšovaniu pristúpila napríklad Slovenská sporiteľňa.

Goethe Uni dostala zelenú

Vláda povolila vznik Vysokej školy Goethe Uni Bratislava. Ide o prvú súkromnú vysokú školu za éry ministra školstva Dušana Čaploviča, ktorá dostala zelenú. Minister už pri svojom nástupe vyhlásil, že súkromným školám veľké šance nedáva. 

V máji, keď vláda na ministrov návrh zamietla vznik Vysokej školy filmovej tvorby a multimédií, Čaplovič povedal: "Je to jedno veľké avízo pre tých, ktorí chcú vznikať v najbližšom období, aby tie návrhy ani nepodávali, pretože máme dostatok vysokých škôl." Vznik Goethe Uni obhajuje tým, že ide o prestížnu školu. "Slovensko potrebuje kvalitné školstvo. Preto som navrhol schváliť pôsobenie tejto súkromnej vysokej školy, ktorá má väzbu na univerzitu z Frankfurtu nad Mohanom a patrí medzi najlepšie univerzity,“ odôvodnil predloženie návrhu Čaplovič.

Žiadosť o registráciu školy podala Goethe Uni, a. s., ktorá sa ešte ako Unicenter International, a. s. neúspešne pokúsila získať štátny súhlas na vznik monofakultnej školy Unicentrum - Medzinárodnej vysokej školy manažmentu v Piešťanoch. Vláda v októbri 2010 jej vznik zamietla s odôvodnením, že v danej oblasti už vzdelávajú viaceré iné školy.

Vtedy sa zakladatelia snažili získať akreditáciu na program kúpeľníctvo a hotelierstvo v študijnom odbore cestovný ruch. Člen predstavenstva Goethe Uni, a. s. Peter Slivka v októbri 2011 povedal, že tentoraz ide o nový a kvalitnejší projekt s novým pedagogickým obsadením a bude partnerskou inštitúciou renomovanej vysokej školy so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom. V súčasnosti pôsobí na Slovensku 20 verejných, tri štátne a dvanásť súkromných vysokých škôl. Vzdelávanie poskytujú aj štyri zahraničné vysoké školy, všetky z Českej republiky.

Povodne napáchali škody za 1,8 milióna eur

Povodne do konca apríla tohto roku spôsobili škody za takmer 1,8 milióna eur. Nahlásili ich ľudia a obce v územnej pôsobnosti krajských úradov životného prostredia v Trenčíne, Žiline a Prešove, Žilinský samosprávny kraj. Vznikli aj na majetku v správe rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia. Informácie vyplývajú zo správy, ktorú dnes prerokovala vláda. Štátna pokladnica má uvoľniť takmer 453-tisíc eur na úhradu výdavkov za povodňové zabezpečovacie práce (327-tisíc eur) a záchranné práce (126-tisíc eur).

Mimoriadne mrazivé počasie na konci januára a začiatku februára, keď padali teplotné rekordy a napríklad na Orave namerali minimálne teploty pod – 30 stupňov Celzia, malo vplyv na vytvorenie výrazných ľadových úkazov na tokoch. Situácia sa zmenila v polovici februára. Od 24. februára oteplenie na viacerých tokoch spôsobilo ľadové bariéry a začiatkom marca 2012 zvýšenie hladín z topenia snehu. Potom ešte začiatkom apríla vznikla ďalšia meteorologická situácia, ktorá mala vplyv na zvýšenie vodných hladín na úroveň stupňov povodňových aktivít.

Z Afganistanu sa vrátia dve jednotky

Do konca tohto roka by mali ukončiť svoje pôsobenie v misii ISAF v Afganistane dve slovenské jednotky – multifunkčná ženijná jednotka na základni v Kandaháre a strážna čata na základni Tarin Kowt v provincii Uruzgan.

V apríli budúceho roka sa plánuje aj stiahnutie jednotky špeciálnych síl, v júni ich má nasledovať ďalšia strážna jednotka z leteckej základne v Kandaháre. Zmeny vyplývajú z návrhu na ukončenie pôsobenia a vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do vojenskej operácie ISAF a zmenu ich mandátu, ktorý dnes schválila vláda a smeruje do parlamentu.

Operácia v Afganistane už dávnejšie prešla do fázy tzv. tranzície, teda postupného odovzdávania zodpovednosti za krajinu do rúk afganskej vlády a afganských inštitúcií. Plán tranzície bol schválený na summite NATO v Lisabone v roku 2010 a jeho ukončenie sa predpokladá v roku 2014. Počas nedávneho summitu NATO v Chicagu sa spojenci a ich partneri podieľajúci sa na operácii ISAF zhodli, že budú pokračovať v tejto stratégii. Po roku 2014 na základe žiadosti vlády Afganskej islamskej republiky vytvorí NATO novú operáciu, ktorá bude zameraná výhradne na výcvik, poradenstvo a podporu domácej armády, vrátane afganských špeciálnych síl, s dôrazom na ich budovanie a finančnú udržateľnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok