Sme ochotní rokovať, vyhlásila KĽDR. O pár hodín odpálila rakety

TA3 TASR
10.9.2019 06:38

Severná Kórea vystrelila dve rakety krátkeho doletu nad Japonské more pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Podľa juhokórejskej armády strely preleteli zhruba 330 kilometrov. Rakety boli vystrelené smerom na východ z oblasti mesta Kečchon, ktoré leží v západnej časti KĽDR, približne 80 kilometrov severne od metropoly Pchjongjang.

Obe strely preleteli zhruba 330 kilometrov. O aký typ rakiet išlo, zatiaľ analyzujú juhokórejské a americké tajné služby. "Naša armáda monitoruje celú situáciu pre prípad, že by došlo k ďalším odpáleniam, a udržuje sa v stave pohotovosti," uviedol vo vyhlásení zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl. Zároveň vyzval Severnú Kóreu, aby nerobila takéto kroky, ktoré len prispievajú k zvyšovaniu napätia v regióne. Južná Kórea v reakcii na odpálenia zvolala mimoriadne zasadnutie národnej bezpečnostnej rady.

Správa o vystrelení rakiet prišla len niekoľko hodín po tom, ako Severná Kórea vyjadrila ochotu obnoviť koncom septembra rokovania s USA o denuklearizácii Kórejského polostrova. Súčasne pohrozila ukončením rozhovorov v prípade, ak americká strana nepríde s návrhmi prijateľnými pre KĽDR.

Pchjongjang chce odpálením rakiet zrejme posilniť svoju rokovaciu pozíciu pred možným obnovením rozhovorov s Washingtonom, ktoré sú zablokované už od februára. Od začiatku tohto roka Severná Kórea odpálila rakety už desiatykrát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok