Čaputová sa po neúspešnej voľbe obrátila na sudcov, toto im odkázala

TA3 SITA
9.9.2019 21:41

Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva skoré vypísanie novej voľby vedenia Najvyššieho súdu. Výsledok voľby - nezvolenie ani jednej z kandidátok, prezidentka rešpektuje a zároveň sa obracia na všetkých sudcov, aby voľbu brali ako vážnu príležitosť zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva.

Čaputová sa po neúspešnej voľbe obrátila na sudcov, toto im odkázala
SITA/Branislav Bibel

Stanovisko prezidentky, ktorá podľa ústavy, predsedu Najvyššieho súdu menuje, poskytol médiám jej hovorca Martin Strižinec. Súčasnej šéfke Daniele Švecovej sa končí mandát v októbri.

Súdna rada vypočúvala a hlasovala o kandidátkach na predsedníčku Najvyššieho súdu. Kandidátkami boli bývalá šéfka Ústavného súdu Ivetta Macejková, bývalá šéfka Súdnej rady Jana Bajánková a sudkyňa Soňa Mesiarkinová. Do druhého kola postúpili Bajánková a Mesiarkinová, ani opätovné hlasovanie však neprinieslo výsledok. Na zvolenie je potrebných desať hlasov, Bajánkovej chýbal do zvolenia jeden hlas. Hlasovalo všetkých osemnásť členov súdnej rady SR, jeden hlasovací lístok bol neplatný.

Prihlásiť kandidátov na predsedu najvyššieho súdu môžu: člen súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov najvyššieho súdu, sudca najvyššieho súdu a minister spravodlivosti. Predsedom Najvyššieho súdu SR sa môže stať len sudca najvyššieho súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok