Slovenský dom v Mlynkoch sa dofinancuje, polovicu poskytnú Maďari

TASR
18.7.2012 09:23

Slovenská republika a Maďarsko sa dohodli na dofinancovaní stavby Strediska pilíšskych Slovákov v maďarských Mlynkoch. Konečnú zmluvu podpíšu zástupcovia Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí so zástupcami Ministerstva ľudských zdrojov Maďarska v piatok 20. júla 2012.

Slovenský dom v Mlynkoch sa dofinancuje, polovicu poskytnú Maďari
SITA

Za slovenskú stranu podpíše v Mlynkoch zmluvu Igor Furdík, predseda ÚSŽZ, za maďarskú Csaba Latorcai, zástupca štátneho tajomníka Ministerstva ľudských zdrojov Maďarska zodpovedný za národnostné a spoločenské kontakty, spolu s ďalšími predstaviteľmi oboch štátov.

Zo zmluvy okrem iného vyplýva, že slovenská strana financuje projekt sumou 491.939 eur, vláda Maďarska schválila podporu 126 miliónov forintov (442.338 eur). Slovenská republika a Maďarsko sa tiež dohodli na konečnom vyrovnanom prefinancovaní všetkých nákladov spojených s výstavbou strediska.

Vlastníkom nehnuteľnosti a prevádzkovateľom Strediska pilíšskych Slovákov bude Celoštátna slovenská samospráva, spoluužívať objekt budú aj miestne organizácie pilíšskych Slovákov. K tomu, aby bol celý projekt úspešne zavŕšený, bolo potrebné dopracovať doteraz uzavreté zmluvy, pričom bolo treba zohľadniť viaceré, aj objektívne skutočnosti, ktoré od roku 2008, keď sa projekt začal realizovať, vznikli.

Poskytnutá podpora zodpovedá predchádzajúcim záväzkom oboch štátov a rozdiely súvisiace s kurzovými zmenami, týkajúcimi sa poskytnutých prostriedkov sa vyrovnajú tak, že slovenská strana v rámci svojej podpory poskytla jednorazový príspevok na primerané zariadenie budovy strediska a maďarská strana na základe osobitnej zmluvy prispeje k fungovaniu strediska v priebehu nasledujúcich troch rokov sumou viac ako štyri milióny forintov (cca. 14.000 eur) ročne.

Cieľom spoločensko-kultúrneho strediska v Mlynkoch je činnosť zameraná na podporu národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v Maďarsku, ako aj na udržiavanie ich vzťahov s materskou krajinou. Slávnostné otvorenie Strediska pilíšskych Slovákov sa predpokladá v tomto roku. TASR dnes informoval poverený hovorca ÚSŽZ Ľudo Pomichal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok